Nyitólap > Hírek >

Lázár Vilmos tervei

Lovas Világjátékokat Magyarországra!

2009 március 6, péntek

A Lovas Világjátékok Magyarországra hozatala, valamint a fogathajtás olimpiai műsorba kerülése szerepel a Magyar Lovasszövetség múlt pénteken megválasztott elnökének tervei között.


A telesport nyomán

Lázár Vilmos az új megbízatás ellenére nem hagy fel a versenyszerű fogathajtással, ennek megfelelően szeretne kiemelkedően szerepelni augusztusban a kecskeméti kettesfogathajtó világbajnokságon. A hétszeres világbajnokot 313-ból 303-an támogatták az elnökválasztáson, melyen egyedüli jelölt volt a korábbi elnök, Farkas Sándor visszalépése után.

Lázár Vilmos a lovas világkupán - Új irányba fordítja a lovasszövetséget

Az elnök rövidtávú célként említette, hogy a lovassport presztízsén emelni kell. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy minőségi terméket kell előállítani - erre példaként a decemberi Lovas Világkupát hozta fel -, kiszolgálni a közönséget, a sajtót és a szponzorokat is, mert csak így lehet előbbre jutni.

További feladatként említette a politikai lobbi erősítését, a teljes körű együttműködést, mert mint mondta, ő lovaságazatban gondolkodik. A szakmai műveltség elősegítésével kapcsolatban kifejtette, hogy bár jó a helyzet, mert biztosított az egyetemi és szakmunkásképzés, de ennek a szövetség kezében kell összpontosulnia, hogy egységes legyen az oktatás, a tanterv, illetve megfelelő szakemberek vegyenek részt a képzésben.

"Csak ezekért a rövidtávú célokért nem vállaltam volna az elnöki posztot. Kellett valami magasztos cél, amely mögött az egész lovastársadalom felsorakozik. Ez pedig az, hogy Magyarország Lovas Világjátékokat rendezzen. Persze lehet, ez sosem valósul meg, de olyan cél, amelyért érdemes dolgozni" - jelentette ki Lázár.

Jövőre az egyesült államokbeli Kentucky-ban lesz a sportág valamennyi szakágát felvonultató esemény, s Magyarország már a 2014-esre pályázni kíván, bár Lázár hozzátette, a realitás inkább a 2018-as kandidálás, mert az előbbihez nagyon gyorsan meg kellene szerezni a szükséges iratokat, garanciákat.

Fugli Károly főtitkár megemlítette, hogy a fogathajtók után a díjugrató Kovács Henry is kvalifikálta magát a 2010-es Világjátékokra, miután Wellingtonban 10. lett egy ötcsillagos versenyen.

Lázár a problémás kérdések közt kiemelte, hogy a közgyűlés nem fogadta el a tavalyi pénzügyi beszámolót és az idei költségvetést: "A tagok teljesen jogos igénye, hogy fillérre pontosan látni akarják mire költötte a pénzt a szövetség, míg a közgyűlésen csupán a nagyobb tételek voltak ismertek. Emiatt új közgyűlést kell összehívni, amelyen már a pontos elszámolást is megismerhetik a küldöttek és a továbbiakban is átlátható gazdálkodást ígérhetek."

Lázár szintén tagok érdekében történő változtatást akar a szövetség szemléletében: szerinte az MLSZ-nek szolgáltatóként kell működnie, azaz bármilyen módon segítenie a tagdíjat fizetőket, legyen az reklám a honlapon, vagy lóeladás.

Az új elnök zárásként arról is beszélt, hogy ha a Világjátékok magasztos célként lebeg a szeme előtt, akkor van egy csillagos egekben lévő álma, méghozzá, hogy a magyarok sikerszakága, a fogathajtás az olimpiai műsorra kerüljön. Mint mondta, ezért is lobbizni fog, mert már az is eredmény lenne, ha ez valósan felmerülne a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban.