Nyitólap > Hírek >

Feladatra jelentkezett

2009 március 30, hétfő

Lázár Vilmossal beszélgetett a HetiVálasz a Nemzei Vágtáról, a Lovas Világjátékokról és a Nemzeti Lovasstratégiáról, és arról, hogy miért vállalta el a Lovasszövetség elnöki tisztjét.


A HetiVálasz nyomán

Nehogy már Geszti Péter nevéhez kötődjön a magyar lovassport felvirágoztatása?

Ettől nem kell tartani. Geszti Péter nevét nyilván jegyzi majd a marketingtörténetírás, a lovassporthoz viszont nem ért. Nem is állítja az ellenkezőjét.

Lázár Vilmos a lovas világkupán - irányít, nem birtokol

A Nemzeti Vágta azért az ő nevéhez fűződik.

Ha ez bármit hozzátesz közös értékeinkhez, nem szabad elugranunk a lehetőség elől. Jó, hogy a vágta megmozgatta az országot, a településeket, szakmailag viszont nem több jelmezes galoppversenynél. A lósport - ezen belül a galopp, az ügetőversenyzés - pedig fontos része a magyar lovaséletnek, mégis csupán egy szelete. Az a szelete, amely nem is hozzám tartozik. Azaz hozzánk, a Magyar Lovas Szövetséghez. Tessék, elnök lettem, aztán máris úgy beszélek a lovassportról, mint Gyurcsány Ferenc az országról! Mintha az én birtokom lenne az egész.

Gyurcsánynak már nem sokáig van módja így beszélni.

Ki tudja. Még a lemondásáról szóló bejelentést is ez a szemlélet uralta. Miközben elismerte, hogy katasztrófa, amit művelt, azért közölte: az utód személyét lemutyizzák egymás között, birtokon belül. A választóknak semmi közük hozzá, ki lesz az. Ezért is szóltam magamra az imént. Én ugyanis azért vállaltam az elnökséget, mert rengeteget kaptam a lovassporttól. Szinte mindent. A kapcsolatrendszeremet, még az üzleti sikerek egy részét is - egy világbajnok előtt könnyebben nyílnak az ajtók. Ha most a lovassportot művelők úgy gondolják, szükség van rám, kutya kötelességem dolgozni a sikerért.

Nem pozícióra, hanem feladatra jelentkezett, nem is akarta, csak annyian kérték... Bevett politikusi szöveg.

Lehet, de ha tényleg így volt! Sok vasat tartok a tűzben, az üzlettel is törődni kell, emellett világbajnokságra készülök - nemigen hiányzott még egy feladat. Aztán sokasodtak a felkérések. Nem mondom persze, hogy nem esett jól. Aztán mindazok, akik véleményére sokat adok, nemhogy le-, hanem inkább rábeszéltek, mondván, amúgy is egyfolytában a lovassportot népszerűsítem, mindenkiből lovast faragok - üzlettársaim is lovagolnak mára, vagy ha ők nem, a gyerekük.

Egy kurzusváltás után meghallgathatjuk majd az iménti szöveget, mondjuk sportminiszteri kinevezésekor?

Kizárt. Semmilyen politikai funkció nem érdekel. Ahhoz viszont, amit a lovassporttal el szeretnék érni, kétségtelenül szükség van a politika támogatására is. Márpedig 1998 és 2002 között sokat fejlődött a sportág, rengeteg fedeles lovarda épült, s reményeim szerint a következő jobboldali kormány koncepciójában is benne lesz egy komoly nemzeti lovasstratégia kialakítása.

Gazdasági válság idején, amikor nyakig el vagyunk adósodva, éppen lovasstratégia kellene?

Befektetés nélkül nincs üzlet. Hogyan fizessük vissza a hiteleket, ha semmibe nem vágunk bele? Hollandia híres a virágkertészetéről, azt viszont kevesen tudják, hogy a lovassport ugyanannyi pénzt termel a holland költségvetésbe. Komoly ágazatról beszélgetünk, és nem csak a lovassport tartozik hozzá. A lovassport és a lóversenyzés a kirakat - itt vannak a legdrágább lovak -, de a turisztika, a lótenyésztés, a takarmánytermesztés és a hagyományőrzés is az ágazat része. Márpedig ha van ország, melynek jó adottságai vannak, hogy lovas nagyhatalommá váljon, az a miénk.

Mert?

Sokat kárhoztatják a felszabdalt mezőgazdasági nadrágszíjparcellákat, a lovassportok szerelmeseinek viszont a körbekerített nagy magánbirtokok hiánya miatt Magyarország maga a paradicsom. Külföldi barátaim nem hisznek a fülüknek, amikor azt mondom, bármerre lovagolhatunk. Otthon vagy az aszfalton mennek, vagy a saját birtokukon, bokortól bokorig. A mezőgazdaságnak is kirakata a ló - állattenyésztési vásárokon vele büszkélkedhetünk leginkább. És ami a legfontosabb: nagyon bennünk van a lószeretet. Hiába volt ötven rossz évünk, mégsem tudták kiölni. A lovassport is újjáéledt, sőt, a hagyományos szakágakon túl - mint a fogathajtás, a díjugratás, a díjlovaglás, a távlovaglás vagy a lovastorna - olyanok fejlődtek ki, mint a Kassai Lajos által létrehozott lovasíjászat, mely már tizenöt országban jelen van. Amiben most gondolkodom, az a lovassport olimpiája, a Lovas Világjátékok. Általában gazdag országok rendezik...

Tehát mi szóba sem jövünk.

Azon vagyok, hogy szóba jöjjünk. A másik nagy terv, hogy minden nyáron, augusztus 20-a környékén hatalmas lovassport-rendezvényt hozzunk össze show-val, zenével, ahogy kell. Mielőtt megkérdezné: nem ellen-Nemzeti Vágta lesz, mert az a lósport rendezvénye, ez meg a lovassporté.

Kapkodunk a fonal után. Ha ez két külön világ, hidegen hagyja az új magyar sztár, a veretlen angol telivér Overdose szereplése?

Dehogy hagy hidegen! Csak - minthogy nem foglalkozom angol telivérekkel - legalább irigy nem vagyok, hogy nem az enyém. Sőt, örülök, hogy Mikóczy Zoltán a tulajdonosa. Mind felnézhetünk rá. Szlovákiai a vállalkozása, mégis magyar színekben versenyezteti, ezzel hozzájárul a magyar lovasélet felvirágoztatásához. Már az is óriási, amit Overdose eddig elért, de az igazán nagy versenyei most jönnek. Személyesen is ott leszünk, hogy szurkoljunk, mert számára az idei a sorsdöntő év.

A teljes interjút itt olvashatja.