Nyitólap > Hírek >

A zászlóshajó lovasai

2008 január 14, hétfő

Hajdú-Bihar megyében négy kistérségi leader csoport kapott lehetőséget, hogy április végére elkészítsék tervezeteiket. Az új pályázatoknak köszönhetően az egyes kistérségek az eddigi 100 ezer forintos támogatásokkal szemben 250 millió forintot is kaphatnak.


A Debrecen Online nyomán

A lovas ágazathoz kapcsolódó beruházásokra és fejlesztésekre pályázhatnak a Ló és Lovas Zászlóshajó Program keretében a felsőoktatási intézmények, a szakképző intézmények és a lovas vállalkozások is az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Európai Mezőgazdasági- és Vidékfejlesztési Alap pályázatai révén.

A lovas ágazathoz kapcsolódó fejlesztéseket eddig 5-7 felsőoktatási intézmény – köztük a Debreceni Egyetem – illesztette be saját beruházási terveibe. Szakképzési szinten ugyancsak fontos a lovas ágazathoz kapcsolódó képzések ösztönzése és a felsőoktatásba vezető út létrehozása, amely hozzásegítheti Magyarországot, hogy újra lovas nemzetté váljon – mondta Magyar Bálint, a Nemzeti Fejlesztési Tanács alelnöke.

A kistérségek a Leader Vidékfejlesztési Programból szerezhetnek támogatást a vidéki lovaskultúra fejlesztésére. Hajdú-Bihar megyében négy kistérségi leader csoport kapott lehetőséget, hogy április végére elkészítsék tervezeteiket. Az új pályázatoknak köszönhetően az egyes kistérségek az eddigi 100 ezer forintos támogatásokkal szemben – leader csoportoktól függően – 250 millió forintot is kaphatnak például lovastúra útvonal kialakítására, vállalkozás fejlesztésre, valamint lovasversenyek rendezésére – tájékoztatott Csontos János, a Nemzeti Lovasprogramot Koordináló miniszteri megbízott.