Nyitólap > Hírek >

Leader pénzek kampánycélra

Az EU megsegít

2008 június 23, hétfő

A szocialisták kampánypénzként használják az Európai Uniós Leader-program Hajdú-Bihar megyei 10 milliárd forintos forrását, ugyanis szocialistákhoz közel álló szervezetek vezetik a döntéshozó Helyi Vidékfejlesztési Irodákat - vélik helyi polgármesterek.


Rácz Róbert, a Hajdú–Bihar Megyei Közgyűlés elnöke szerint fontos lenne, hogy a keretösszeghez mindenki egyenlő eséllyel férjen hozzá, és ne a szocialisták kampánypolitikája, hanem szakmai szempontok érvényesüljenek a szétosztásnál. Véleménye szerint a vidékfejlesztési források ellenőrzése teljes mértékben az MSZP-s irányítású szervezetek kezébe került.

"A titokban megalakult MSZP-s érdekeltségű Leader-csoportok voltak a Helyi Vidékfejlesztési Irodák alapjai, melyek a forrás elosztásáról döntenek. Ez is bizonyítja, hogy nem a tapasztalat és a szakértelem, hanem a politikai elhivatottság döntött a kérdésben" – állítja Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere.

"Fontos lenne a Leader-program, ha azt nem csupaszítanák le a pártpolitikai érdekek kedvéért"véli Püspökladány polgármestere, Arnóth Sándor.

Az Élhető falu programban a kulturális örökségek megóvására, a helyi kisvállalkozások fejlesztésére, valamint a turizmus (falusi-, örökség-, lovas- és víziturizmus) élénkítésére és nem kereskedelmi vendéglátóhelyek létesítésére lehet pályázni.

A programot az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap finanszírozza, amelynek keretében 1300 milliárd forint osztható szét a következő években. Ugyancsak ebből az alapból jut az úgynevezett Leader-programra, amelyre a korábbi források tízszerese, kistérségenként csaknem 1 milliárd forint jut.

Az ellenzéki vezetésű települések országszerte kifogásolják, hogy a pénzek elosztása a szocialista párthoz közeli körök kezében van.