Nyitólap > Hírek >

Jogsértő privatizáció Dunakeszin?

2008 február 7, csütörtök

Törvénytelen volt a dunakeszi versenylótréning-telep ötvenhektáros területének értékesítése, és egy ügyészségi beadvány szerint a telep maradékának privatizációja is jogsértő. A HetiVálasz szerint a tét a budapesti agglomeráció egyik utolsó összefüggő zöldterületének sorsa.


A HetiVálasz nyomán

Lakóparkok, ipari üzemek, áruházak szorításában vergődik a magyar lósport egyik utolsó fellegvára, az alagi tréningtelep. A Budapest és Dunakeszi közötti 170 hektáros zöldterület értékes konc: az évtizedek óta veszteséges, állami tulajdonú Nemzeti Lóverseny Kft. napirenden lévő privatizációjával itt is megnyílhat az út az "ingatlanfejlesztés" előtt. A telep szomszédságában sűrűn egymás mellé helyezett, 10-12 lakásos házakból álló negyed áll - két éve itt még szántóföld volt. A lósport szerelmesei és a természetvédők attól tartanak, hogy a fogadkozások ellenére ugyanez a sors vár a tréningtelepre is.

Az alagi telep egyik 54 hektáros darabját, az úgynevezett téli pályát már 2005-ben értékesítette a Nemzeti Lóverseny Kft. A furcsa történetet annak idején a HVG írta meg: a kiszemelt vevő, Schmidek Györgyi ingatlanvállalkozó 760 millió forintot ajánlott a területért. A szerződéstervezetet kifüggesztették a dunakeszi városházán, mire egy frissen bejegyzett budapesti "őstermelő", a bőrgyáros vállalkozó Winkler Márton őstermelői elővásárlási jogával élve a megadott áron elhalászta az ingatlant Schmidek elől. Valószínűleg a fiaskó miatt kellett távoznia posztjáról a Nemzeti Lóverseny Kft. akkori igazgatójának. A téli pálya tehát már két éve Winkler Márton tulajdona, de használata egyelőre nem változott, mivel a terület átminősítéséről belső viták miatt egyelőre nem tudott dönteni a helyi önkormányzat.

A tréningpálya maradékát, vagyis az istállókat és a nyári pályát tavaly hirdette meg eladásra az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. A november 30-i határidőre egyetlen érvényes ajánlat érkezett, Winkler Mártoné, aki érthető módon szeretné saját kezében egyesíteni az egész területet. Az ÁPV jogutódja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. várhatóan február elején hirdet eredményt. Amennyiben Winkler ajánlatát nem fogadják el, hamarosan újra meghirdetik a telepet, hiszen a privatizációs szándék az állam részéről nem kérdéses.

A teljes cikket a Hetiválasz.hu-n olvashatja.