Nyitólap > Hírek >

Lóháton lengyelországba

2007 augusztus 7, kedd

Korabeli jelmezben, lóháton és szekereken indult múlt szerdán Dunakesziről Stary Saczba (Lengyelország) 35 fő, hogy tovább mélyítse Dunakeszi, Lőcse és Stary Sacz baráti kapcsolatát.


A Szent Kinga Nemzetközi Lovas Emléktúra célja a társadalmi kapcsolatok építése, erősítése, valamint a lovas szakmai kapcsolatok ápolása - mondta Palásti Béla, a Dunakeszi Művelődési Központ igazgatója.

A három település keletkezésének idejében találta meg közös kapcsolódási pontját, ugyanis mindegyikről a tatárjárást követően, a 13. században, IV. Béla uralkodása idején olvasható írásos említés. A résztvevők Stary Saczban emlék-táblát helyeznek el a Szent Kinga, IV. Béla lánya által alapított zárda falára.

A csapat múlt szerdán indult Dunakesziről Vácra, majd a Nógrád vára felé vették az irányt. Észak-keleti irányban lovagolnak a szlovák határ felé, majd Rozsnyó és Lőcse térségén áthaladva mennek Lengyelországba, és az indulás után mintegy 10 nappal érik el Stary Sacz települést.

A résztvevők az út jelentős részét terepen teszik meg, naponta mintegy 30-35 kilométert lovagolnak. Lehetőségek szerint kikerüli a településeket is, és csak oda vonulnak be, ahol előzetes megbeszélések alapján ünnepélyes fogadtatásban részesülnek.

(Forrás: www.hirado.hu, MTI-Panoráma)