Nyitólap > Hírek >

Tükröt a lovaknak!

2007 július 26, csütörtök

Ezek a britt kutatók mindíg kitalálnak valamit. Hosszas és drága kutatások után arra jutottak, hogy helyezzünk el tükröt az istállóban, mert általa fölvidulnak a szomorú lovak.


Heteken át figyelték a zoológusok az állatok viselkedését, közöttük a 101 éves angol anyakirályné egykori kedvenc versenyparipáját, Stanpot. Meglepő módon idejük jó negyedrészét azzal töltötték, hogy a tükör előtt „illegették” magukat. A látványtól láthatóan megnyugodtak, nem kapkodták a fejüket idegesen erre-arra, nem kaparták patájukkal a földet – ellentétben tükör nélküli társaikkal. Egyértelmű, hogy elégedetten szemlélték önmagukat, s ettől felvillanyozódva nem is unatkoztak.

Törésbiztos szabadalom

A felfedezés nyomán a kutatók szabadalmaztatni akarják „találmányukat”. A lótenyésztőknek azt javasolják, hogy csak törésbiztos tükröket tegyenek a bokszokba, nehogy egy-egy megbokrosodott négylábú megsérüljön, ha esetleg fejjel megy a falnak. Alfred Brehmtől, a nagy német biológustól tudjuk, hogy a lovak „vidámak, mozgékonyak, okosak”. Ehhez most már azt is hozzáfűzhetjük: és hiúak. Mert mi mással volna magyarázható, hogy előszeretettel ácsorognak a tükör előtt. S még csak nincs is különbség kanca és csődör között. Elvégre a ló is csak ember...

A történethez kapcsolódó hír, hogy Kohn úr Budapesten vicceket mesélt a zongorájának, amikor az nagyon le volt hangolódva.