Nyitólap > Hírek >

A ló ünnepe - 1. nap

2008 október 17, péntek

Az Equifest – A ló ünnepe rendezvény szakmai napján fellépett két rövid bemutatót tartott a Cadre Noir, előadást tartottak a Francia lovasélet működéséről, valamint volt orvosi konferencia is.


Délelőtt és délután is tartott rövid bemutatót a Cadre Noir. Az egy-egy lóval zajló előadások során azt szemléltették, hogyan képezik ki a lovaikat.

Délelőtt iskolaugrások bemutatót tartottak. Az Iskola-ugrások az olasz reneszánsz korában a lovasjátékok, a karusszelek koreográfiájának díszítése céljából alakultak ki. Ezzel lehet bizonyítani, hogy a lovas milyen biztonsággal és menyire nagy tudással üli meg a lovat. A lovas és lova között hosszú órák, napok munkájának eredményeképp teljes összhang alakul ki, mely megnyilvánul a földön lóval végzett munkában, illetve a nyeregben végzett munkában egyaránt.

A lovasgálán megannyi híres figurát láthat a nagyközönség, a leghíresebbek ezek közül:

  • "Courbette" - meghajlás, a lovaglás magas (spanyol) iskolájának emelkedéssel járó mozdulata,ahol a lónak a levade-dal s a croupade-dal való ismételt előreugratása kis távolságra.
  • "Levade" - a ló felágaskodik, miközben hátsó lábának csánkjai szinte a talajt érintik.
  • "Croupade" - a ló a levegõbe ugrik, miközben mellsõ és hátsó lábait a hasa alá húzza.
  • "Capriole" - a ló a levegõbe ugrik, s ezzel egyidõben hátsó lábaival kirúg.
  • "Piaffe" - topogás, vagyis a ló helyben jár.

Ezeknek az iskola-ugrásokat a földről, futószáron, és pálcával mutatta be a Cadre Noir de Saumur egyik lovasa.

Délután dupla futószáras munkával tartottak bemutatót. A futószárazás a talajmunka, egyik lényeges kiképzési eleme. Ennek első lépése az egyszerű futószár mely által a fiatal három éves ló megtanulja a három jármódot, a lépést, ügetést, vágtát mindkét kézen. Ez nem utolsó sorban a lónak azon nevelési aspektusa mely során főleg a dominanciakérdés tiszázódik le. Ezt követi a dupla futószár és hosszú szárral végzett munka, mely nem csak fiatal lovakhoz ajánlott módszer, hanem olyan lovaknál is, amelyek érzékenységben, futási kedvben vagy elengedettségben, átengedõségben szenvednek hiányt. Fiatal lovaknál a dupla futószárnál az egyik a ló hátsó lába mögött van, hogy a lábát maga alá tegye, ezáltal a helyes súlypontot a ló hamar megtanulja. A Cadre Noir lovasainak 10 nap kell mire ezt megfelelően, és nagy biztonságal be tudják gyakorolni az idomítás során.

Az edzés elején ügetésből ugrást láthattunk duplafutószáron, ezt főleg az istállógőzös lovaknál szokták alkalmazni, mindkét kézen, majd áttérnek a vágtából történő ugrásra. Fiatal lónál a kiképzés során még megvezető folyósót is szoktak alkalmazni egészen az akadályig. A duplafutószáras képzés során a lovas időt hagy a lónak, hogy megismerkedjen az akadállyal, megnézze ugrás előtt, így ugráskor a ló magának állítja be a távolságot a lovas segítsége nélkül. A vágtában történő ugrás folyamán a lónak nehezebb beosztani, felmérni a távolságot. Ugrás után a lovas megállítja, és megsimogatja a lovat, majd más feladatot ad neki, hogy megnyugodjon. Ezeknek a feladatok a célja, hogy a ló az akadályt ne sebességből ugorja át.

A gyakorlatot Jean-Michel Faure ezredes, a Cadre Noir de Saumur 36. főlovasa, egy Gui de Lille nevezetű lóval adta elő aki most ünnepelte 20. születésnapját.

A kiállítás

A vásár területén a látogatók a Francia Nemzeti Ménes, a Cadre Noir, illetve a UNIC standján kerüéhettek kapcsolatba a francia lovas szervezetekkel.

Délután előadásokat tartottak a francia lovas oktatási rendszerről, illetve volt egy francia-magyar állatorvosi konferencia is. Ezekről hamarosan külön cikkben számolunk be.