Nyitólap > Hírek >

Sokféleképpen hozzáférhetőek az EU-s források

2008 március 20, csütörtök

"Az Új Magyarország Fejlesztési Terv tartalmazza azokat a programokat, amelyekhez a lovas kultúra szereplői és fejlesztői eséllyel kapcsolódhatnak"- véli Magyar Bálint, a miniszterelnöki hivatal fejlesztéspolitikai államtitkára.


sportló.hu összeállítás, [origo]

Lassú folyamat volt, mire az ágazatban érdekeltek ráébredtek, hogy klasszikus mezőgazdasági szemlélet helyett a lótartás a turizmus lehetőségei felől is megközelíthető.

A központi programok mellett folyik a tervezés annak érdekében, hogy a lovas-turisztikai programok finanszírozása 2009-től direkt módon is megjelenjenek a regionális programokban. Csontos János országgyűlési képviselő, aki egyben a nemzeti lovas programot koordináló miniszterelnöki megbízott is, ezzel kapcsolatban külön említette a Leader programokhoz csatlakozás hasznosságát.

Csontos szerint napjainkban zajlik a kistérségek helyi fejlesztési stratégiájának megalkotása, s ha az ágazat szereplői nem csatlakoznak ehhez időben, akkor nem számíthatnak a 2007 és 2013 között megnyíló uniós támogatásokra. A megbízott felhívta a figyelmet arra, hogy egy-egy Leader közösség várhatóan másfél milliárd forinttal gazdálkodhat, és május 21-ig van lehetőség arra, hogy a helyi fejlesztési stratégiákba bekerüljenek az ágazat igényei, tervei.

Néhány új rendelet majd mindent megold

A Vállalkozói Negyed korábban már beszámolt arról, hogy a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség sürgeti a lovaglás és a lovas szolgáltatások hatósági szabályozását, a szövetség elnöke szerint ezek ugyanis nélkülözhetetlenek az ágazat minőségi fejlesztése érdekében. Lóska János szerint rögzíteni kell a lovas turisztikai szolgáltatások pontos körét, besorolását, tartalmi leírásukat, valamint a lovardák létesítésének, működtetésének személyi követelményeit, tárgyi feltételeit és egészségügyi szabályozását.

Maus András, a Pegazus Tours Kft. munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy tapasztalatai szerint a lovas turizmussal foglalkozó vállalkozások egyre minőségibb szolgáltatást nyújtanak, hiszen a nagy konkurencia harcban máshogy nem tudnának megmaradni a piacon, majd hozzátette, hogy a megfelelő források segítségével egységesebb lehetne a hazai lovasturizmus. A szakember elmondta, hogy a lovasszolgáltatások szabályozásának kérdése már 1995-ben a kormány elé került, így nagy várakozással tekint az ÚMFT programjára.

Az alultőkésítettség problémája

Sok hazai lovarda küzd azzal, hogy kevés tartalékkal rendelkezik. A tavalyi aszályos nyár következtében az elszabadult takarmányárak megrendítették helyzetüket. Sokaknak jelenleg is vannak bankkölcsöneik, amik visszafizetése mellett további fejlesztésekre ritkán marad forrásuk.

Ebben a helyzetben kellene biztosítaniuk az önrészt a pályázatokhoz.