Nyitólap > Hírek >

Kitiltották a lovas kocsikat az országutakról

2008 február 19, kedd

A román kormány a számos balesetért felelős lovas kocsiknak megtiltotta az országos közúthálózat használatát. Most gazdátlan lovak kószálnak az országban.


sportló.hu összeállítás, Telegraph

A romániai közúthálózat fejletlen - jobbára keskeny, kétszer egy sávos utakon halad a forgalom az országban. A gépjárműállomány növekedésével ezek az utak egyre zsúfoltabbakká válnak.

Románia elhagyott lovai - a Telegraph videója

A lovaskocsik miatt gyorsan feltorlódik a kocsisor, a szembejövők miatt megelőzni őket nem egyszerű feladat. A forgalombiztonság szempontjából érthető, és jogos lépés.

Szegénység

Nem mindenki engedheti meg azonban magának a gépjárműhasználat luxusát: a 4,5 millió agrártermelő alapvető közlekedési és szállítási eszköze a lovas kocsi, és csak országutakon tudnak eljutni a terményeik értékesítése szempontjából létfontosságú városi piacokra.

A rendőrség betartatja a törvényt

Ez elmúlt hónapban több száz gazdátlan lovat találtak Románia nagyobb városainak utcáin, parkjaiban. Bukarestben például legalább 15-öt. Sok közülük az éhhalál szélén áll, és járni sem tud már, mások ott pusztulnak el, ahol megtalálták őket, mert már lábra sem tudnak állni.

Ha az időnként összegyűjtött kóbor lovakért nem jelentkezik pár napon belül senki, mészárszékeken végzik. Nincs nagy tolongás a beteg állatokért egy olyan országban, ahol a körülbelül 1 millió munkalovat hivatalosan anakronizmusnak nyilvánították.

Sok tulajdonos döntött úgy: olcsóbb "elveszíteni" az állatokat, mint megtartani őket: egy ló ellátása havi szinten 80 euroba kerül. Sok vidéken elő ember mindössze 50 eurot keres havonta.

Nem mindenki engedi szabadon felesleges lovát

Sokfelé inkább belökik gödrökbe, és agyonverik őket. A kormány szigorú pénz- és börtönbüntetéseket helyezett kilátásba azok számára, akiket rajtakapnak, hogy elveszti, vagy agyonveri a lovát. De ez nem segít a probléma megoldásban: a lótartók számára, akik 100 euros bírságot kapnak, és a kocsijukat is elkobozzák, ha közúthasználaton érik őket, kilátástalan a helyzet.

Sokan a földjeikre sem tudnak legálisan kijutni.