Nyitólap > Hírek >

Huszonötezer néző

Ausztrál siker a Világkupán

2008 december 8, hétfő

Az ausztrál Boyd Excell nyerte a fogathajtó világkupát a Sportarénába, Lázár Zoltán legjobb magyarként a negyedik helyen végzett. A rendezvény három napja alatt huszonötezer látogató nézte meg a versenyeket, bemutatókat és a kiállítást.


Idén a három nap alatt huszonötezren látogattak ki az Arénába, ezzel sikerült meghaladni a tavalyi húszezres nézőszámot is.

„A közönség olyan világszámokat láthatott, mint a francia Jean-Francois Pignon szabadidomítását, vagy Richter Flórián lovasakrobatikai bemutatótáját. Jövőre azonban az ideinél is színvonalasabb rendezvénnyel szeretnénk kirukkolni, mert még van lehetőség az előrelépésre." nyilatkozta Lázár Vilmpos, a szervezőbizottság elnöke vasárnap.

A szervezők az első napon 8 ezer diákot engedtek be ingyen a Papp László Sportarénába, a gyerekeket pedig láthatóan lenyűgözték a produkciók, melyek között olyan kuriózumokat láthattak, mint lovasíjászok, ördöglovasok, vagy a Richter Flórián vezette lovasakrobaták, akik a monte-carlói cirkuszfesztiválon Aranybohóc díjat nyertek. A show-műsorok között helyet kapott kaszkadőr-bemutató és agárverseny is.

"Semmi mással nem hasonlítható össze az az atmoszféra, amit a gyerekek teremtenek. Ez pedig a lovassportok legnagyobb befektetése, mert minél több gyereket tudunk megnyerni, annál biztatóbb lehet a lovassportok jövője" - szögezte le Fugli Károly, a Magyar Lovas Szövetség főtitkára.

A gyermekek közt a legnagyobb sikert kétségtelenül Francois Pignon aratta a lovak szabadidomításával. A francia fellépő egészen hihetetlen módon mindenféle lovas felszerelést, így többek között kantárt, nyerget, gyeplőt nélkülözve irányította lovait - szóval és mozdulataival.

Fotó: origó.hu

Az Arénában a három nap során hat díjugrató versenyre kerül sor, és a másodikban magyar győzelem született: az 1,40 méterre kiírt kétfázisú nyitó számban Varga Balázs a nyolcéves Lux V nyergében mindkét fázisban hibátlan lovaglással, 25,06 másodperces idővel végzett az élen. "Lux V a szezonban másfél hónapot kihagyott, így kissé kockázatos volt vele elindulni, de nagyon jól reagált a pályán. Nem zavarta a nem mindennapi versenyatmoszféra, minden idegszálával a feladat teljesítésére koncentrált. Számomra hihetetlen élményt nyújtott a közönség!" - nyilatkozta Varga Balázs.

Kovács Henri pedig másodszor is belovagolhatott az eredményhirdetésre, mert azután, hogy a hibaidős számban Agropoint Carvadosszal ötödik lett - közvetlenül Melliger mögött -, a másodikban Corinával a hatodik helyen végzett, a második fázisban a leggyorsabb lovaglással, de egy verőhibával. A még ifjúsági korú, 18 éves versenyző 2007-ben Eb-4. volt, korosztályában Európa tíz legjobb díjugratója között tartják számon, és elnyerte az Új Európa Alapítvány tehetségtámogató pályázatát.

A hibaidős számot az olasz Emanuele Gaudiano nyerte Lacky 24-gyel, és itt is volt magyar az első háromban, mert Pirik Zsolt Sodomával a második helyet szerezte meg.

A szimultán fogathajtó versenyen az egyesfogatok között Jámbor Vilmos, a kettesfogatoknál Nagy Tibor bizonyult a legjobbnak.