Nyitólap > Hírek >

Egy jelentkező a lóversenyfogadás koncessziójára

2007 december 6, csütörtök

Négy érdeklődő vásárolta meg a lóversenyfogadás és a bukmékeri rendszerű fogadás szervezésének húsz évre szóló koncessziós anyagát, valamint két cég, a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Nemzeti Lóverseny Szervező Kft. százszázalékos tulajdonrészének a megvásárlására kiírt pályázati dokumentációt, de a pénteki határidő lejártáig csak egy ajánlat érkezett.


A világgazdaság és az MTI nyomán

A vevőjelölt komoly lehet, hiszen vételi szándékának bizonyítására 500 millió forintos letétet kellett befizetnie az ÁPV Zrt. számlájára, ezt a privatizációs szervezet bánatpénzként kezelheti. Az egyedüli ajánlattevő nevét nem akarta nyilvánosságra hozni a tárca.

A pályázatban szigorú feltételeket szabtak a lóversenyzés hagyományainak megőrzésére, az ingatlanok pedig továbbra is állami kézben maradnak – hangsúlyozza Vajtó Lajos. A Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója szerint egy sikeres privatizá-ció után a kelet-közép-európai régióban akár piacvezetővé válhat a hazai lóversenyzés. Mindez azt jelenti, hogy nemcsak a hazai, 5-10 milliárd forintra becsült piacot szerezheti meg a nyertes, hanem egy régiós hálózat kiépítésére is lehetősége nyílna.

A koncessziós pályázaton, valamint a privatizációs pályázaton a pénzügyminiszter mint a koncessziós pályázat kiírója - a privatizációs pályázat kiírójával az ÁPV Zrt.-vel egyetértésben - kizárólag egyetlen nyertest hirdethet. Az elbírálásra 90 nap áll rendelkezésre, ami egyszer 30 nappal meghosszabbítható.

A nyertes pályázónak biztosítania kell a kulturális és sporttörténelmi hagyományokhoz méltó, gazdaságilag stabil, a társadalom széles rétegei számára kulturált szórakozási és játéklehetőséget nyújtó, nemzetközi színvonalú lóversenysportot. Ugyanakkor a magyar tenyész- és futó versenyló-állomány folyamatos fejlesztése is a nyertes ajánlattevő kötelezettsége.