Nyitólap > Hírek >

Tervek a lovi megmentésére

Hogyan tovább, lóversenyzés?

2009 január 8, csütörtök

Előállt a hazai lóversenyzés működtetését célzó koncepciójával az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért mozgalom. 5 éven belül nullszaldóssá szeretnék tenni a lovit, az idei évre a bevételek 15%-os bővülése mellett 350 milliós hiánnyal számolnak.


Az MNV Zrt máig adós a lovival kapcsolatos tervei bemutatásával. Mivel más szervezetek sem álltak elő hasonló anyaggal, ezért a 11 oldalas dokumentum az egyetlen jelenleg létező terv a 181 éves múlttal rendelkező hazai lósport megújítását és professzionális alapokra helyezését illetően.

A Kincsem Park madártávlatból - az ördög a részletekben lakik

Nemzeti Lovas Centrum

A Kerepesi úti Ügetőpálya bezárása után a Kincsem Park maradt hazánk utolsó galopp és ügető versenyzésre alkalmas lóversenypályája, melyet mindenképpen olyan állami intézményként szeretnének megtartani, ahol minden lovas szakág teret kapna. A koncepció szeretné a 2005-ben felújított Kincsem Parkot a hazai lósport jelentős intézményévé tenni.

Itt működne a Nemzeti Lovas Oktatási Központ, ahol a tenyésztés, tréningezés és versenyzés témakörben újjá lehetne szervezni a jelenleg problémákkal küzdő hazai szakemberképzést.

A régió lóversenyközpontja

Merészebb álmokat is szövögetnek: az évente rendezett versenyek száma, és az egy pályára jutó fogadási forgalom alakulása alapján Magyarország jelenleg is komoly szerepet tölt be a kelet-európai régióban. Ezt a vezetői potenciált semmiképpen nem akarják feladni, tudatos piacépítő munkával erősíteni szeretnék ezt a pozíciót.

Stratégia 5 évre

A dokumentum szerint a magyar lóversenyzés szerkezeti átalakítás nem halogatható tovább. Az üzemeltetési veszteségek évről-évre nőnek, az állami finanszírozás ekkora szinten nem tartható. A világgazdasági recessziós kilátások a nemzetközi visszajelzések alapján nem kedveznek a versenylófuttatásnak, és a fogadási forgalom alakulásán is érződhet a pénzhiányos állapot tartós fennmaradása.

A magyar viszonyokat tovább tetézi az általános bizonytalanság a jövőt illetően, illetve olyan alapvető problémák, amelyek meggátolják az ágazat dinamikus fejlődését.

Ennek ellenére a következőket szeretnék megvalósítani a következő öt évben:

  • Új internetalapú fogadási rendszer bevezetése
  • Az országos fogadóhálózat kiépítése, új fogadási termékek bevezetése
  • A fogadási forgalom évi 25-28%-os növelésével a 3 milliárdos szint elérése, amely teljes egészében fedezi az ágazat működési költségeit
  • A versenylófuttatók bevételeinek növelése, kiszolgálásuk javítása, a futtatói presztizs emelése
  • Az ágazatban dolgozók anyagi helyzetének megerősítése, munkakörülményeik javítása
  • Az ügetőversenyek élvezeti értékének helyreállítása
  • A versenylátogatók igényeinek jobb kiszolgálása, a korszerű versenyrendezés megvalósítása
  • A szakmai utánpótlásképzés megszervezése, támogatása
  • Nemzeti Lovas Oktatási Központ kialakítása a Kincsem Parkban
  • Átfogó marketing és kommunikációs tevékenység

A nagyszabású terv egyenlóre jobbára általánosságokban beszél, bár az idei évre költségvetési tervvel is előálltak, ami a tavalyi forgalom 15%-os bővülésével számol. Ez alapján 282 200 000 Forint bevétellel, illetve 621 990 000 Forint kiadással számolnak 2009-re. A teljes hiány 339 790 000 Forint lesz.

Olvassa el Ön is a koncepciót!