Nyitólap > Hírek >

Elhagyott ménest találtak Angliában

Befogták őket, de megszöktek

2009 március 4, szerda

Február végén "lakossági bejelentés" alapján a britt rendőrség begyűjtött 40 lovat és közel egytucat kecskét Durham megyében. A lovak mára virradóra megléptek.


A Durhami rendőrség elmondása alapján február közepéig rengeteg bejelentés érkezett a Hunwick melletti 185 hektáros területen kószáló lovakról. A legtöbb azzal kapcsolatban, hogy rendszeresen az A689-es főúton tartózkodtak.

Bill Dutton főfelügyelő azon a területen, ahonnan a lovakat összegyűjtötték. Fotó: The Northern Echo

Mivel kétszer is majdnem sújos balesetet okoztak, a hatóságok attól tartottak, hogy hamarosan halálos balesetet fognak okozni.

A lovak tulajdonosait nem sikerült beazonosítani, a gyanú szerint egyébként a környéken táborozó cigánycsaládokéi. Ezután táblákat helyeztek ki, felhívva a figyelmet, hogy az állatokat hamarosan elszállítják. Tulajdonosaikat ez sem hatotta meg, a lovak maradtak.

A rendőrök elvitték...

Február 26.-án a földterület tulajdonosa, a rendőrség, és a Királyi Állatvédelmi Líga (RSPCA) nekilátott összegyűjteni az állatokat.

A több, mint 50 rendőr segítségével végrehajtott akció során az állatseregletet zárt karámokba szállították, ahol úgy tervezték, hogy két hétig tárolják őket. Ha ez idő alatt jelentkezik a tulajdonosuk, akkor, miután papírokkal igazolta, hogy övé a ló, illetve kifizette a begyűjtés a tartás költségét, hazaviheti őket.

Az akciót sem próbálta senki meggátolni, bár ebben jelentős szerepe lehetett a felvonult rendőröknek is.

... a vándorcigányok visszalopták

Ma reggelre virradóra a 36 ló eltüntek a karámokból.

A nyomok alapján teherautókra pakolták, és elszállították őket. A rendőrök nehezményezték ezt az eljárást, és azonnal lezárták a környéket, amint értesültek a lopásról. Eddig négy embert vettek őrizetbe, és tíz lovat szereztek vissza. Közülük egyet el kellett altatni, mert eltörte a lábát.

A térségben további szabadon kószáló lovak is vannak, ezért több földtulajdonos is érdeklődéssel figyelte a begyűjtés eredményét. Ők abban bíznak, hogy a többi csoportot is sikerül begyűjteni. Ez az eddig tapasztaltak alapján nem lesz egyszerű.