Nyitólap > Hírek >

A mészárszék-faktor

2008 január 8, kedd

Ahogy szaporodik a lólétszám, úgy növekszik az elhanyagolt lovak száma is.


A The Wall Street Journal nyomán

Szerte az Egyesült Államokban gombamód szaporodnak azok a lovak, akiknek gazdáik nem tudnak, vagy nem akarnak megfelelő vagy inkább kielégítő módon tartani. Az American Horse Council adatai alapján 1990-es évek közepi hat millióról mára kilenc millióra nőtt a magánkézben lévő lovak száma.

A lóállomány bővülésével együtt járt a zugtenyésztés terjedése is - sok tulajdonos nem rendelkezik sem elegendő tudással, sem pénzzel hogy jó minőségű fedezőméneket válasszon. Több, mint két millió amerikainak van saját lova, és ezen lótulajdonosok több, mint harmada 50 000 dollárnál kevesebb éves jövedelemmel rendelkezik. A lóállomány bővülése és a gazdaság lassulása miatt egyre nehezebben lehet eladni a lovakat, és vannak, akik fenntartani sem tudják meglévő állataikat.

"Sokan próbálnak olyan lovaktól megszabadulni, amelyek nem felelnek meg semmilyen vevői vagy tenyésztői igénynek, a tartásuk pedig mind drágábbá válik" mondja Tom Lenz, a Felesleges Lovakért Szövetség elnöke. Számításaik szerint több, mint 100 000 ilyen ló létezik az Államokban.

Idén megduplázódott a széna ára

Nemrégen létezett egy nem túlreklámozott megoldás a feleslegessé vált lovak problémájára: a lómészárszékek 2004-ben körülbelül 65 000 lovat vágtak le, nagyrészüket európába és japánba exportálták emberi fogyasztásra. De az utolsó három nagy ilyen telepet az állatvédő szervezetek nyomására 2007-ben bezárták.

Ezzel az állatvédőknek jobbára sikerült a szőnyeg alá seperniük a problémát - ezek a lovak most mexikói vagy kanadai mészárszékeken végzik. De nem mind - a szerencsések hosszas éhezés és szenvedés után lómenhelyeken kötnek ki.

Sok tulajdonos nem is próbálkozik azzal, hogy új gazdát találjon lovainak - nemrégiben 5 kitett lovat találtak egy floridai mocsár környékén. Georgia állam pedig múlt februárban 99 éhező lovat foglalt le egy farmon. A tulajdonosukat állatkínzás miatt öt év börtönre ítélték.

Vannak tulajdonosok, akik akkor is ragaszkodnak a lovaikhoz, amikor nem tudják eltartani őket. Ők azt szeretnék, ha a kormányzat könnyebbé tenné számukra a legelők használatát, adókedvezményeket szeretnének, és segítséget, hogy a hasonló sorsú társaikkal összefogva közösen vásárolhassanak nagy tételben olcsóbban takarmányt.

Morgan Silver asszony menhelyet tart fenn 57 ló számára. Szerinte nem életszerű dolog az államtól várniuk az amatőr tenyésztőknek a segítséget: a ló mégiscsak luxuscikk. "Adjunk a jachttulajdonosoknak is támogatást?" kérdi. A lótartás pedig drága dolog: a farmján tartott lovak számára csak a széna 6000 dollárba kerül havonta. Ennek ellenére Ő, és a hasonló szervezetek próbálnak megmenteni minden lovat, akikre gazdáiknak nincs szüksége.

A feleslegéssé vált lovak problémáját csak a visszafogottabb tenyésztés, és a jelenlegi lótartók nagyobb felelősségérzete oldhatja meg.