Nyitólap > Hírek >

Lovak művégtagokkal

Jobb, mint új korában

2008 július 15, kedd

Ha egy lónak eltörik a lába, az legtöbbször a végét jelenti. De néha a tulajdonosok - ragaszkodásból, vagy anyagi megfontolásokból - mégis megmentik az életét.


Akárhogyan is nézzük, Lovey lónak egy évvel ezelőtt meg kellett volna halnia. Amikor Arkansas állam Pulaski megyéjének Emberiességi társasága megmentette, a kanca súlyosan alultáplált volt, és jobb melső lábából hiányzott egy jókora darab.

Dr Teresa Medlock állatorvosi felügyelete alatta a ló felhízott és kigyógyult a fertőzéséből is, melynek következtében 15 centimérnyi leszakadt a lábából. Július 22.-től kezdve már az új műlábával gyakorolja a járást.

"Már régóta álmodunk erről a pillanatról" mondja Kay Simpson, a Humane Society elnöke. "A kanca fut, vágtázik, mindent megcsinál három lábon. Mostantól egy kicsit könnyebb lesz neki."

Ha a műláb ember számára készült volna, 8 és 10 ezer dollár közötti összegbe került volna. Most azonban ajándékba kapták egy Little Rock-i művégtag építő műhelytől.

Arkansasban ő az első ló, aki műlábat kapott. Frank Snell, aki a lábat építető műhely tulajdonosa, a munka során többbször is konzultált egy másik művégtag-építővel, aki Molly, egy Shetlandi póni számára készített hasonló szerkezetet.


Molly - reményt ad

A lábat Michael Lacy készítette, szénszálas titánium ötvözetből, a patarészt pedig kemény gumiból. 30 óra alatt készült el a mű.

A felhelyezés során Lovey nem volt túlságosan együttműködő: ágaskodott, próbált elmenekülni miközben megpróbálták felhelyezni az új lábat. Amellett, hogy rengeteg idegen ember fényképezte, az is hozzájárult a boldogtalanságához, hogy be volt zárva négy fal közé, hiszen jobbára a legelőn szokott vándorolni. "Tegnap este behoztuk az istállóba" magyarázza Medlock. "Nem olyan könnyű ám őt megfogni."

Miután a művégtagot felhelyezték, Lovey tett néhány bizonytalan lépést - kiment az istállóból, és elvonult legelni. Szemlátomást nem jött még rá, hogy nem fog felborulni, ha terheli a jobb lábát is. "Időre van szüksége, hogy hozzászokjon." mondja Medlock.

Molly, a póni

Molly, a shetlandi póni már egészen hozzászokott a műlábához. "Odajön hozzád a csonka lábát előrenyújtva, és jelzi, hogy azt szeretné, ha feltennéd rá a protézist" mondja Allison Barca, Molly állatorvosa.

A póni a Katrina hurrikán pusztítása után került egy ideiglenes állatmenhelyre. Ezzel nem járt túl jól: megtámadta és majdnem megölte egy pit bull terrier. A jobb első lába elfertőződött és a térdétől lefelé el kellett távolítani. Ha tulajdonosa nem ragaszkodik hozzá ennyire, már nem élne ő sem.

Molly munkába is állt: táborokat, kórházakat, ápolóotthonokat látogat. Túlélt egy hurrikánt, felépült egy súlyos sérülésből. Reményt és erőt ad az embereknek.

Rafeanna

Rafeanna 9 éves, arab kanca. 2001-ben 8 helyen tört el a jobb melső lába, miközben a karámban vágtázott. Gazdái nem voltak hajlandóak elaltatni. "Túlságosan szeretem őt, szóba sem került, hogy elaltassuk" mondja Michelle Swnak.

13 ezer dollárt költött a lóra, hogy megmentse a lábát, végül mégis amputálni kellett. A művégtag további 2000 dollárjukba került. "Az a kihívás a lovak számára készült művégtagokban, hogy az emberek szólnak, ha nem tökéletesen illeszkedik, nyom a műláb. Itt nagyon alaposan kell figyelni a lovat, illetve a lábcsonkot - neked kell észrevenned, ha nem tökéletes valami." magyarázza Michelle Whitehead, aki Rafeanna új lábát készítette.

A kancának azóta csikója is született. Igaz, mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe, de nagyon gondos anya vált belőle.

Megéri?

A most bemutatott három ló jobbára a gazdák ragaszkodása miatt menekült meg, de a pusztán anyagi szempontból ritkán éri meg megmenteni egy ló életét, és művégtagot készítetni a számára. Legtöbbször a ló értéke határozza meg, hogy elaltatják, vagy megmentik. Drága telivérek esetében a leggyakoribb, hogy megmentik a ló életét, különösen akkor, ha tenyésztésre is alkalmas az állat.