Nyitólap > Hírek >

Műszemet kapott a póni

2008 október 22, szerda

Új esély kapott a karierre egy törpeló, aki néhány napos korában elvesztette a látását.


A TheHorse.com nyomán

A Kbuck névre hallgató, mindössze 30 kilogram súlyú ló június 1.-én született az Oklahoma állambeli Lawton Lil Chums nevű miniatűr lófarmján. Egyik szemét néhány naposan vesztette el. Tulajdonosa, a 12 éves Kesley Chumbley szerint a csikónak saját anyja rughatta ki a szemét, véletlenül.

"Azt hittük, hogy így sosem lesz belőle igazi show-ló, valamelyik kert végében fog megöregedni." mondta Kelsey. "Amikor kiderült, hogy lehet még egy esélye, mindannyian nagyon fellelkesültünk."


Műszem kézben és beültetve (Fotó: AP/TheHorse)

Jeff Hammond Marlow-i állatorvos még júniusban próbálta megmenteni a ló szemét. Amikor bizonyossá vált, hogy a műtét már nem segít, egy kozmetikai alternatívát javasolt.

KBuck műszemét kézzel készítették Oklahoma Cityben a La Fuente műszemkészítő cégnél. "A szemet KBuck szemgödréhez méreteztük, és kemény műanyagból készítettük" mondta el Brandon LaFuente. Kézzel festették olyanra, mint a ló másik szeme: még a vérereket is ráfestették.

A szem körülbelül 3000 dollárba került, de a ló értéke, ha felível a karrierje, jócskán meghaladhatja majd ezt az összeget. Kelsey Chumbley szerint bemutatókon nincs olyan szabály, ami tiltaná a műszemű lovak fellépését, és az sem valószínű, hogy a bírák felismerik, hogy nem valódi.

Az állatorvos szerint a ló könnyen hozzászokik majd a műszemhez, mert nagyon fiatalon vesztette el az igazit. "Az, hogy csak egy szemére lát, kicsit sem változtatta meg. egy igazi kis méregzsák" tette hozzá Hammond.