Nyitólap > Hírek >

Állatmentők

2008 július 1, kedd

A Négy Mancs Alapítvány 2005-ös megalakulása óta számos háziállatot - köztük lovakat mentett meg a pusztulástól. Itthon a hatóságok hozzáállása miatt nem mindig járnak sikerrel.


A Vier Pfoten szervezet 1988-ban alakult meg, azóta komoly nemzetközi hálózatot alakított ki. Ausztriában, Németországban, Svájcban, Romániában, Hollandiában, Bulgáiában, és 2005 óta Magyarországon is van szervezetük.

Számos nemzetközi projektet inditottak az eltelt évek alatt: például a bukaresti kóborkutyaprobléma kezelésében segédkeztek, medvevédő központot nyitottak Arbesbachban, de lovakat is mentettek már.

Munkalovak Törökországban

Az alapítvány egyik nagy projektje Törökországban, a Nyugat- anatoliai-Fennsík Konya városában zajlott 2005 szeptembere és 2006 novembere között.

A településen számos roma család él, akiknek mindennapi tevékenységükhöz van szükségük a munkalovakra. Az állatokkal piacra járnak, esetleg szállításokhoz, vagy éppen szemétgyűjtésnél használják õket. Sok roma szekerén embereket is szállít a 1,2 millió lelket számláló városban.

Az állatok egészségi állapota rossz, testük tele van sebbel, végtagjaikon, hátukon és marjukon vékonnyá horzsolódott a bõr, melynek oka a nem megfelelõ lószerszám, a kíméletlen bánásmód és az ápolás hiánya.

A gyakran rossz, helytelen vagy elöregedett patkózat sok állatnál ortopédiai problémákat eredményez, a lovak egyoldalú, rossz táplálása pedig az állatoknál fellépõ vitaminhiány és a fájdalmas emésztési problémák okozója.

Ilyen körülmények között segítettek az állatokon, és igyekeztek felhívni gazdáik figyelmét a velük való jobb bánásmód szükségességére.

Itthon is segítenek

2007 októberében Budapesttõl nem messze egy lovardában fedezett fel munkatársuk egy kezelésre szoruló, sérült lábú lovat, melyet tulajdonosa, mivel nem tudta rendeltetésszerűen használni, vágóhídra akart küldeni.

Az alapítvány megvette a lovat, és meggyógyította: kiderült, hogy patája el van törve, azonnali mûtétre szorul, melyet november 20-án el is végeztek. Azóta gyógypatkót kapott, és lábadozik - csak hobbilóként lesz ugyan használható, de a vágóhidat elkerülte.

Nem mindig tudnak segíteni

Februárban egy ismeretlen kereste meg e-mailen a Négy Mancs Alapítványt: fotókat küldött nyolc csontsovány lóról, amelyek hevedereken „csüngtek”, maguktól már állni sem tudtak.

A megszerzett adatokra hivatkozva a Négy Mancs Alapítvány felkérte a helyi önkormányzat jegyzőjét és a Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságot az eset kivizsgálására és elbírálására szakértők bevonásával. A hatóságok megkezdték munkájukat, amit az állategészségügyi hatóság március 31-én fel is oldott. Az okok a következők: a jogosult állatorvos többszöri vizsgálat után megállapította a „lovak közepes, közepes-gyenge kondícióját, amely megfelel az extenzív, azaz ridegtartás követelményeinek.”

A lovaktól többször is vettek vért, aminek „tanúsága szerint az állategészségügyi diagnosztikai igazgatóság állományon belüli súlyos fokú EHV-1 vírusos fertőzést (herpesz vírus) állapított meg, amely betegség következtében hullott el az egyik ló is. A gyógykezelések illetve egyéb szükséges kezelések az ellátó állatorvos útmutatásai szerint történtek” – írta az alapítványnak a helyi önkormányzat. Magyarul, a lovakkal minden rendben és maradnak a tulajdonosuknál.

Az ilyen esetek elkeserítőek, de remélhetőleg ha nyilvánosságra kerülnek, csökkenni fog a számuk. Az alapítvány számára állat- és környezetvédelem összefonódott, egymástól nem elválasztható fogalmak. Ezért vállalnak közösséget mindazokkal, akik békés úton egy egymással és a környezetünkkel való tiszteletteljes egymás mellett élésért emelnek hangot. Àllatvédõ szervezetként ehhez szeretnének hozzájárulni.