Nyitólap > Hírek >

Újra Nemzeti Vágta?

2008 február 15, péntek

Megkapta a Vágta Kft az ingyenes közterülethasználati engedélyt az idén május 26 és június 2 között megrendezendő 1. Nemzeti Vágtához. Mint ismeretes, az eredetileg tavaly nyárra tervezett esemény akkor érdeklődés hiányában elmaradt.


Többségi szavazással ismét ingyenes közterület-használati engedélyt adott február 6-án a Fõvárosi Közgyûlés városképvédelmi bizottsága a Vágta Kft.-nek a május végén, június elején a Hõsök terére tervezett lovasversenyéhez - mondta Ughy Attila a testület elnöke az MTI-nek.

A bizottság elé került javaslat szerint a Vágta Kft. május 26. és június 2. között ingyenes terület-használatot kért a Hõsök terére és az Olaf Palme sétányra a lovasversenyhez. A Városligeti körúton a Zichy Mihály utcáig a lovak boxait helyeznék el. Az Andrássy útnak a Bajza utcától a Dózsa György útig tartó szakaszán a versenyhez kapcsolódó sátrak lennének. A Dózsa György út - Lendvay út - Délibáb utca közti szakasza pedig a versenyhez kapcsolódó terület lenne.

Ugyancsak ingyenes közterület-használati engedélyt kapott a Vágta Kft. ugyanebben az idõben az úgynevezett felvonulási térnek, a Dózsa György útnak az 1956-os emlékmûig terjedõ szakaszára, kulturális rendezvényekre.

Amint a vágta honlapján olvasható, az esemény célja, hogy a nemzeti lovas hagyományt felelevenítse, új tartalommal gazdagítsa, és egy nagyszabású kulturális fesztivált hozzon létre. A Nemzeti Vágta a magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, mely ilyen formán egyszerre hagyományőrző és hagyományteremtő országos kulturális esemény. Másfelől a versenykiírás egy, a nevezni szándékozók számára kedvező lehetőségeket ajánló felhívás. A megfelelő ló és lovas kiválasztásával igen kedvező esélyekkel pályázhat a 30.000.000 Ft-os fődíjra minden magánszemély vagy szervezet, aki benevez az eseményre. A nevezési díj bruttó 2.000.000 Ft. Az elődöntőbe jutott 16 lovas már 1.000.000 Ft-tal, a döntőbe jutott 8 lovas további 1.000.000 Ft-tal, a verseny győztese pedig még további 28.000.000 Ft-tal gazdagítja nevezőjét. A verseny győztese nevezőjének díja így mindösszesen 30.000.000 Ft lesz.