Nyitólap > Hírek >

Idén biztosan lesz Nemzeti Vágta

Júniusban újra kezdik

2008 április 11, péntek

Idén május 31. és június 1. között megtartják a tavaly érdeklődés hiányában elmaradt rendezvényt. Eddig hetvenen neveztek, köztük határon túli városok.


"A magyarokhoz a lovas- és huszárhagyományok kötődnek, így született meg a Nemzeti Vágta történelmi hangulatú lóverseny ötlete" - mondta el az MTI-nek Geszti Péter, a Nemzeti Vágta kreatív igazgatója. A kétnapos eseményt azért a Hősök terén tartják, mert a szervezők nem pusztán egy lóversenyt akarnak bemutatni, hanem az ország hagyományait, múltját felvonultató programsorozatot kínálni a nemzeti emlékhelyen.

Körülbelül száz lovas fog indulni a versenyen települése képviseletében, két és fél kört kell majd megtenniük a Hösök terére épített pályán. A győztes 30 millió forintot nyer, a képviselt önkormányzat pedig 5 milliót. A nevezési díj 2 millió, és csak települések nevezhetnek. Ezt eddig hetvenen tették meg, köztük határon túli városok.

A kivetítők és tribünök segítségével a helyszinen 30 ezren kísérhetik majd figyelemmel a rendezvényt, melyet az RTL Klub élőben közvetít majd.

A vágta nem csak a versenyről szól: sok más, szintén ingyenes kulturális program, huszárfelvonulások, lovasparádék, koncertek is kísérik majd a futamokat. Az Andrássy úton a települések bemutatkozását szolgáló pavilonokat állítanak fel. Lesz Jótékonysági Futam is, amelyen hat közismert személyiség versenyez. A győztes egymillió forintot nyer az általa képviselet alapítványnak.

"A Nemzeti Vágta hagyomány szeretne lenni, mint a Mesterségek Ünnepe, a Borfesztivál, a Szigetfesztivál, vagy Kapolcs. Valami, ami minden évben megteremti a lehetőségét, hogy együtt legyünk, méltó és örömteli módon" fogalmazott Geszti.