Nyitólap > Hírek >

A Lovaglás oktatásásról

2006 augusztus 30, szerda

Jelenleg ugyan átalakulás miatt zárva vagyunk, de ha nem lennénk, illetve miután újra kinyitunk, így tanítjuk a kezdőket.

Puskás Szilvia

Először

Ha ellátogat hozzánk, és még soha nem ült lovon, futószáron fogjuk oktatni. (Egészen kis gyermekeket először kézen vezetjük, és amikor elérte a megfelelő fejlettségi szintet, akkor kezdjük a futószáras oktatást.) Az első óra voltizs-heveder segítségével történik, hogy a lovas megtanulja érezni a ló mozgását. Ekkor tanulják meg a ló ritmusát átvenni, és a legnehezebb jármódban (ügetésben) elengedetten és egyensúlyban ülni.

Alapok

Ha ezt már tudják, akkor már nyeregben sajátítják el a helyes ülést és tartást, a különböző jármódok lovaglását. A futószáras oktatás alatt a tanuló lába is megerősödik - erre szüksége is lesz mielőtt a futószár nélküli munkát elkezdheti.

Szabadon, szabadban

A futószáras oktatás után következik az osztályban történő lovaglás. Ekkor már a lovas egyedül lovagol a pályán, és a többi lovassal együtt, rájuk ügyelve sajátítja el a különböző lovardai figurák lovaglását, és tovább csiszolódik lovas tudása.

Amikor már teljes biztonsággal ülik meg a lovat a lovasok, és uralni is tudják lovukat, jöhet az, amiért is elkezdtek lovagolni tanulni: a tereplovaglás. Különböző hosszúságú, és nehézségű terepútvonalaink valamelyikén megtapasztalhatja a lovas, milyen természetközeli is a lovaglás. Az erdőn-mezőn, különböző terepviszonyok közepette fejlődik még tökéletesebbé a lovastudás. Mekkora élmény, amikor lóhátról látni Vác városát, és a Dunakanyart… A gyadai réten, amikor kinyúlik lovasa alatt a ló vágtában… Ez ad értelmet a lovaglásnak. Amikor a ló és ember együtt felszabadultan élvezi a természet közelségét.

Ugratni is engedd

Persze, ha nem elégszik meg ennyivel a lovas, lehetőség van ugratásra is. Először úgynevezett cavalettiken kell lépésben és ügetésben átlovagolni, aztán kezdődhet az ugratás. Megismertetjük a lovasokkal a különböző akadályokat (oxer, meredek stb.) is.