Nyitólap > Hírek >

Orosházi tenyésztők sikere

Fontos az infrastruktúra

2009 január 18, vasárnap

Orosháza hazai szinten igen eredményes az ügetőlótenyésztésben. Sokat számít, hogy Budapesten kívül egyedül itt van versenyzésre alkalmas pálya.


A hir6.hu nyomán

A napokban tette közzé a Magyar Nemzeti Lóverseny Kft. 2008-as verseny statisztikáit. A Magyarországon futatott ügetőlovak több mint 200 hazai és külföldi tenyésztője között az első tízben két orosházi ügető tenyésztő is helyett foglal az általuk tenyésztett ügető versenylovak éves nyereményeik alapján.

Fotó: Orosházi Lovasegyesület

Megtartva tavalyi helyezéseiket Kunos Gyula a 9. (Gy&Gy istálló), míg Kulik Ferenc a 10. (Villin istálló) helyet foglalja el. A tenyésztők lovai 126 és 159 alkalommal álltak starthoz és összesen 4,5 és 3,6 millió forint kerestek a 2008-es évad során.

A statisztika alapján az is kiderült, hogy a tenyésztők lovai a starthoz állásuk 14 százalékban győztesként értek célba.

A bogárzói pálya az egyetlen vidéki

Kunos Gyula lovai közül Kazein a 4 éves sötétpej mén volt a legeredményesebb, hiszen a budapesti pályán futtatott több száz ló között a 11. helyre rangsorolták elért eredményei alapján. Olyan nagy versenyekben, mint a Vicsek Károly, Menyhárt Ferenc emlékversenyeken 1. helyen végzett, a Pannónia díjban 2., az 51. Négyévesek Nagydíjában pedig 3. helyen ért célba.

Az istálló másik eredményes lova Jessie James, aki a Baka hendikepben szerzett 2. helyével nyújtott kimagasló teljesítményt, így őt a versenypálya 50 legjobb lova közé sorolta a szaksajtó.

Ez a rangsorolás is mutatja a megye, és ezen belül Orosháza szerepét e sportágban, amelyhez hozzájárul az is, hogy az itt található bogárzói lóverseny pálya az egyetlen, ahol Budapesten kívül ügető és galopp versenyeket lehet rendezni. Az országban egyedül Békés megyében írnak ki megyei amatőr bajnokságot az ügető és galopp versenyszámokban.