Nyitólap > Hírek >

Óriási pályacsúccsal győzött Overdose

Utoljára látható

2009 április 20, hétfő

Még a korlátokon is lógtak az emberek vasárnap a kincsem parkban, hogy láthassák Overdose utolsó hazai fellépését. A ló a várakozásoknak megfelelően nagy fölénnyel nyerte meg a futamot.


Overdose idei programja

  • április 19. Kincsem Park
  • május 23. Haydock Park, Temple Stakes
  • június 16. Ascot, King's Stand Stakes
  • június 20. Ascot, Golden Jubilee Stakes
  • július 10. Newmarket, July Cup
  • augusztus 30. Baden-Baden, Goldene Peitsche
  • október 04. Párizs, Longchamp, Prix de l'Abbaye vagy Japán, Nakamaya, Sprinters Stakes
  • november 07. Kalifornia, Santa Anita, Breeders Cup vagy Melbourne, Flemington Park, Pattinack Farm Classic
  • december 15. Sha Tin, Hong Kong Spirit

Overdose, akit ez alkalommal a világ egyik legjobb zsokéjának tartott belga Christophe Soumillon lovagolt, végig vezetve győzőtt a minden idők legmagasabb összdíjazású hazai 1000 méteres galoppversenyén.

Saját csúcsát döntötte meg

Utoljára talán Imperiál versenyzése idején vonzott ennyi látogatót a Kincsem Park. Ehhez Overdose-on kívül valószínűleg az is hozzájárult, hogy a több, mint tízezer érdeklődő ingyen tekinthette meg az eseményt.

A szervezők mindenesetre kitettek magukért: a tízfutamos lóversenyt bográcsozással, ökörsütéssel, sörsátorral körítették.

Megdöntötte saját pályacsúcsát

Hivatalosan nyolc hosszal győzött a hazai pályán vélhetően utoljára versenyző négylábú, amely élete első futamán állította fel az eddigi 58 másodperces pályacsúcsot, amelyet most hat másodperccel megjavított. Aztán, később kiderült: nem is annyival. A versenyszervező később módosította a időeredményt, így a ló végső ideje 52.6 másodperc helyett 54.6 lett.

A versenyen nem ez volt az egyedüli malőr: a Kincsem Park fogadási rendszere összeomlott az esemény alatt, így aki ekkor akarta kipróbálni a fogadás műfaját, csalódnia kellett.

Overdose mindenesetre nem eröltette meg túlságosan magát: "Hatvan százalékos állapotban volt a ló, és ennek hetven százalékát lovagolta ki - mondta Christophe Soumillon, a világ legjobb zsokéja. - Nem volt taktika, hogy a verseny elején utazzunk a mezőnnyel. Egyszerűen nem szabad teljesen kifuttatni, hiszen nem ez a főversenye."

Soumillon egyébként kellemesen csalódott Overdose-ban: nyugodtabb ló, mint várta. Sőt, nagy karriert jósol neki: "olyan nagy Championná válhat, mint amilyenre az ország vágyik". "Nagyon élveztem a versenyt, ez azt hiszem, látszott is rajtam. Overdose-zal olyan sebességet akarok elérni, amilyet ember még nem ért el lovon. Szeretném megköszönni azt a meleg fogadtatást, amivel a magyar lósport kedvelői köszöntöttek, ez rendkívül jól esett".

Mikóczy Zoltán, a ló tulajdonosa elmondta, hogy az ascoti versenyekre kell bombaformába hozni a lovat, s ez még akkor is igaz, ha következő, felkészülésre szánt, már angliai versenyén olyan összedíjazás lesz, amilyenen még sosem indult Overdose.

Pechesen indul a szezon

Overdose számára nem indult tökéletesen a szezon: a futam előtt nem sokkal rosszul patkolták, és lesántult. A futamon pedig elvesztette egyik patkóját. Ezt a jelenetet Patyus Ferencnek sikerült fényképezőjével megörökítenie.