Nyitólap > Hírek >

Overdose simán győzött volna a Haydock Parkban

2009 május 26, kedd

Ha a sors közbe nem szól, Overdose hozhatta volna el a Haydock Parkban május 23-án megrendezett verseny százezer fontos fődíját. A Haydock parki futam a két és félmillió fontos ascotti verseny legfontosabb előfutamának számít.


Bár több tucatnyi hívének megvolt már a repülőjegye, és legalább százan követték volna példájukat, az ismert sajnálatos események miatt végül csak néhányan indultak útnak, írja a pannoniaoverdose.hu.

Overdose a Kincsem Parkban - elpatkolták

Közülük is többen inkább egy környékbeli meccset választottak, mint bosszankodni Dózi hiányán. E szempontból a Haydock Park ideális helyen található, félúton Manchester és Liverpool között, de alig kőhajításnyira van Wigan és Bolton is. Mások felmentek Sunderlandbe, drukkolni Fülöp Marciék bennmaradásáért.

A PannoniaOverdose.hu természetesen a Haydock Parkot választotta, ahol 1898 óta tartanak versenyeket. Ez a százezer fontos díj friss még itt, 1965 és 2007 között a Sandown Parkban futották, és a két félmillió fontos ascoti sprintfutam legnagyobb előversenyének számít. Oly híres zsokék nyerték, mint Steve Cauthen, Willie Carson, Frankie Dettori és a nemrég hazánkban járt Lester Piggott.

Végül 9 ló maradt állva, a programban még szerepelt a nagy favorit, a 3 éves Amour Propre, aki eddigi öt versenyéből a négy utóbbit megnyerte, s őszi ascoti győzelme után három hete Newmarketben ismételt. A 7 éves Borderlescott, a megismételt párizsi futam harmadikja, a tavalyi verseny másodikja volt a második sansz, akit akkor csak az a Fleeting Spirit tudott megverni, aki Párizsban benn maradt a boxban, de utána negyedik lett a kaliforniai Santa Anitában az egymillió dolláros Breeders’ Sprintben. Borderlescott két és fél hosszas harmadik volt Newmarketben Amour Propre mögött, ám idomárja utóbbit végül lejelentette. A 144 oldalas lóverseny napilap, a Racing Post szerint a mély pálya miatt, amit viszont nem tapasztaltunk. Annál fogósabb volt az a pár enyhe emelkedő és lejtő, ami angliai szokás szerint színesítette az 5 furlongos, 1000 méteres távot.

Végül Borderlescott előtt nyakhosszal az a Look Busy nyert, aki május 9-én csak harmadik Nottingham-ben, ami a Robin Hoodból ugyan nevezetes, de itt csak a harmadosztályú pályák közé tartozik, szóval sok nem szólt mellette, végül elég gyenge idővel, 1.04 felett ért a célba, holott tavaly 57.1 volt a győztesé. Az enyhe lejtőket és emelkedőket is beszámítva Overdose legutóbbi 54.6-os idejével simán verte volna őket, s mivel az első három között fél hossz sem volt, biztos, hogy csak a patáit nézegették volna.

Vagyis ideális felkészülési versenyt választott a tulajdonosa, hiszen rangos Group 2-es futam, tisztes múlttal és díjazással, csak egy hiányzott a 20 millió forintos első díj hazaviteléhez, Overdose mellső patái, amit mostanában inkább az állatorvosok nézegettek, mint az ellenfelek. Pedig Kirkland Tellwright pályaigazgató áprilisban kinn volt a Kincsem Parkban, megnézni Overdose győzelmét, s végig reménykedett, hogy lovunk rendbe jön, hiszen ő lett volna a háromnapos meeting fő attrakciója, szinte naponta cikkeztek az állapotáról, s itt is első dolga volt megkérdezni, hogy mi van vele. Örült a viszonylag jobb híreknek és annak reményében búcsúzott, hogy látják még itt a híres magyart, talán már szeptember első szombatján, a 6 furlongos, 1200 méteres Group-1-es Sprint Cup-ban.