Nyitólap > Hírek >

Beszélgetés Max Fournier-val

Akit én patkolok, annak nem lesz baja

2009 június 4, csütörtök

Overdose felépülése a korábbi félrepatkolás után hónapokat is igénybe vehet. A francia mesterkovács, Max Fournier segíti a gyógyulását. A pannoniaoverdose.hu ez alkalomból beszélgetett vele.


Pár hete ön kifejezetten Cristophe Soumillon kérésére utazott Budapestre, akkor találta meg és fel is tárta a tályogot Overdose bal első lábán, most milyennek találta az állapotát?

Jobb, de még messze van attól, hogy teljes gyógyulásról beszélhessünk. Nőnie kell a pata irharétegének, regenerálódnia kell, mert egyszerűen nincs neki. Háromhetente újra megnézem, de az lenne a legjobb, ha egy hónapra elvihetném. Akkor hetente négy nap láthatnám, s azonnal váltani tudnék, ha valami újabb probléma van. Egy hónapig úgy sem lehet még komolyabb munkákról szó.

Overdose leletei - a pata akkor tud a legjobban nőni, ha a ló nincs patkolva. A ragasztott patkó zavarja a legkevésbé

Most mi történt?

Egy speciális vasat tettem rá, hátul van egy keresztpánt, ez az én találmányom.

A 2007-es Prix du Jockey Club azaz a francia derby győztesét, Lawmant is ön patkolta.

Nem is volt semmi baja. Csupán érzékenyek voltak a lábai, egy új technikát alkalmaztam nála, amit az Egyesült Államokban tanultam, egy karbonszálas betét kerül rá, ettől sokkal gyorsabban fel tudja emelni a lábait.

Akkor olyan lehet, mint az Air Jordan cipő. Lanfranco Dettori végig vezetve nyert vele, pedig azt hitte mindenki, hogy a végén majd letakarják.

West Winddel, a francia kancadíj nyerőjével is én foglalkoztam. Utána harmadik volt Curragh-ben, a Pretty Polly Stakes-ben.

A névadó 15 versenyt nyert zsinórban, ehhez Overdose-nak még három kellene. West Wind Mohammed sejk lova, másik páciense, a nem kevésbé híres Naaqoos, Maktoum sejké. A világ leggazdagabb olajsejkjeiről van szó, náluk milyen az istállózás, hány ember törődik a lovaikkal?

Attól függ, hogy Freddy Head-hez vagy Fabre idomárhoz adják. Ők viszont semmivel sem bánnak jobban velük, mint a többi lóval. Ott vannak egészen kicsi tulajdonosok is, akár csak egy lóval.

Akkor csak a vételért irigyeljük őket, hiszen bármennyiért licitálhatnak.

Odaadják egy trénernek, akiben bíznak, attól kezdve a tulajdonos nem foglalkozik semmivel.

Melyek voltak a legdrágább lábak, amelyekhez eddig szerencséje volt?

Marchand d’Or, Touch of Land, utóbbi patáját ragasztottam először, mondhatni rajta tanultam, győzött vele Baden Badenben, Dubaiban, s kétszer nyerte a Prix Dollart és a Grand Prix de Vichyt.

Előbbit jobban ismerjük, hiszen ő nyerte Párizsban az újrafutott versenyt, s egyike a világ legjobb sprintereinek. Milyen a legújabb párizsi cipődivat, már az ön szakmájában?

Előbbit jobban ismerjük, hiszen ő nyerte Párizsban az újrafutott versenyt, s egyike a világ legjobb sprintereinek. Milyen a legújabb párizsi cipődivat, már az ön szakmájában?

Most már tudjuk, ezért nem utazik Dózi Ascotba és Newmarketbe.

Legutóbb megmértem egy ló patájának a hőmérsékletét, a felragasztás után lényegesen hidegebb volt.

Patkolás esetén pedig jóval melegebb szokott lenni. Legalábbis akkor van a baj.