Nyitólap > Hírek >

Overdose Ascotban sem indul

A baj nem jár egyedül

2009 május 20, szerda

A két júniusi, ascoti versenyen sem indul Overdose, mert nem jött rendbe a lába. Sérült bal patája miatt túlterhelte a jobb elsőt, az is begyulladt. Most ellenáramú medencében úsztatják. Nem tudni, mikor versenyezhet újra.


A május 23-i Haydock Parkba tervezett futást már korábban lemondta a ló tulajdonosa, Mikóczy Zoltán.

Overdose a Kincsem Parkban - kényszerpihenőre került

"Sajnos szertefoszlottak azok az álmok, hogy június 16-án és 20-án Ascotban futhasson" - jelentette ki Mikóczy a PannoniaOverdose.hu-nak. "Ez sem állatorvosi szempontból, sem pedig a ló iránti tiszteletből és elkötelezettségből nem lehetséges. Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy Overdose csak 100 százalékos egészségi állapotban jelenhet meg a világ legnagyobb versenyein. Méltatlan lenne vele szemben, ha még felépülése előtt, nem kellőképpen felkészítve venne részt az ascoti megmérettetésen. Ezért mindkét futamból törölni fogjuk."

Overdose bal első lábán a budapesti versenyt követően észlelték a sérülést. Ezt követően a gyógyítását végző francia ortopédus kovács eltávolította a tályogot és patkót ragasztott Overdose-ra, amely kímélte a sérült bal első lábát és jobban terhelte a jobb elsőt, így utóbbin is idült patairha-gyulladás keletkezett.

Mikóczy a kezelésről elmondta, 30 cm-es homokréteget alakítottak ki, hogy minél puhább talajon álljon "Dózi", s a túlterhelés ne a patán jelentkezzen. Továbbá speciális patapapucsok kerültek a lábaira, hogy a terhelést a patákról átvigyék a lábak felsőbb részeire.

"Vélhetően a hét közepére vagy végére gyulladásmentessé válnak a lábai. Viszont ezzel párhuzamosan szigorú, fehérjementes diétán lesz, azaz csak szénán és sárgarépán él. Ez jelentős súlyveszteséget fog eredményezni, de a gyógyulási folyamathoz okvetlenül szükséges. Várhatóan a hét végén kezdődhet el a rehabilitáció, azaz a fizikai állapotának helyreállítása" - mondta a múlt hét végén Mikóczy.

A ló lábát kedden is röntgenezték, a képet a gyulladás csúcspontján elvégzett hasonló vizsgálattal, illetve az április 28-ai, még a gyulladás előtti röntgenfelvétellel összehasonlítva megállapítható, patacsontja nem süllyedt meg, nem ferdült el, elhelyezkedésében elváltozás nincs. Szakértők szerint mindkét eset a ló pályafutásának végét jelentette volna. Tulajdonosa, Mikóczy Zoltán egyértelművé tette, ha Overdose időt kap a gyógyulásra, az eddigi színvonalon folytathatja a versenyzést.

A héten megkezdheti a könnyű sétákat, majd kéthetes rehabilitáció jön (mivel Overdose már szállítható) Kaposváron vagy a Sopronhoz közeli Ebreichsdorfban, víz alatti edzésekkel. A víz ellenáramoltatásával sérülés nélkül dolgozhatnak a medencében a lovak, az úszás tökéletesen átmozgatja izmaikat, írja a PannóniaOverdose.hu.