Nyitólap > Hírek >

Veszprém megyei Tájékozódási Lovas Terepverseny-sorozat

Első bajnokság, első bajnokok

2008 október 30, csütörtök

Idén először bajnokság keretében zajlott a Veszprém megyében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Tájékozódási Lovas Terepverseny. Az öt fordulóból álló verseny utolsó helyszíne Pécselyen volt, a Csikós-Lovasudvarban.


Sánta Katalin

Idén először bajnokság keretében zajlottak a versenyek, az öt fordulóból kettő Sümegen, egy Bakonykoppányban, kettő pedig Pécselyen zajlott. Az egyes versenyeken helyezés alapján pontokat lehetett gyűjteni, és az összesítés alapján derült ki, hogy kik lettek az idei bajnokok. Az utolsó fordulón közel ötven lovas jelent meg, és összesen 16 rajt volt.

Több kategóriában lehetett nevezni: a haladó (20-25 km, max 12 ellenőrző pont), és a kezdő (max 15 km, max 8 ellenőrző pont) kategóriákon belül lehetett indulni egyéni, és csapatversenyben. Ezen kívül lehetőség nyílt GPS-navigációs kategóriában is nevezni.

Árkon-bokron (Fotó: Kinizsi Lovasklub)

A Bajnokságot egyéni-és csapat haladó kategóriában hirdették meg, mivel ezekben a kategóriákban indult a legtöbb lovas. A pécselyi őszi fordulón egyéni-haladó kategóriában sajnos csak két induló vett részt Végh Gábor, és Tölgyesi Tibor személyében, ezért az eredményhirdetéskor a csapat-haladó kategóriás indulókkal vonták össze. GPS és kezdő kategóriában szintén nem volt meg a minimum 4 fős létszám, így ezek a kategóriák nem voltak értékelhetők.

A verseny eredményhirdetése után vadpörkölt várta a lovasokat, és családtagjaikat, valamint felavatásra kerültek a bajnokság győztesei, majd vacsora után hajnalig tartó buli vette kezdetét.

Mindent összevetve nagyon jó volt a hangulat, szép volt a táj, jól éreztük magunkat. A pálya évről-évre más, néha egy kicsit nehezebb, de rutinnal könnyen teljesíthető. Jövőre Veszprém megyében több versenyhelyszínre lehet számítani, esélyes, hogy Tapolcán, illetve a Káli medencében is lesz egy-egy forduló. Remélhetőleg több megyében is helyet kap a verseny, hiszen egyre több a lovas hely, ahol sort lehetne keríteni egy ilyen rendezvény lebonyolítására, és ez egy olyan verseny, ami a hobbilovasoknak is elérhető.

Eredmények

Haladó csapat/egyéni

  1. Mészáros József, ifj. Mészáros József, Takács Ferenc, Polai Attila
  2. Miklós Melinda, Kollár Csaba, Kékesi György
  3. Végh Gábor
  4. Szilágyi Péter, Szilágyi Szabolcs
  5. Rácz Tamás, Rácz Béla
  6. Bene Ildikó, Pék László, Varga Károly, Farkas Flávia
  7. Tölgyesi Tibor
  8. Sánta Katalin, Hajdár László, Szabados Tamás, Lukácsi László, Zsigrai Győző
  9. Újj Mészáros Krisztina, Horváth Krisztina, Tóth Mónika
  10. Tóthné Sipos Stella, Kozár Mór, Tóth József, Horányi Eszter
  11. Szücs Gábor, Budai György

Kezdő csapat:

  1. Koncz András, ifj. Koncz András, Koncz Lili
  2. Badis Anissa, Tóth Arón, Tóth Ottília, Tóth Nikola, Barbarics Dóra
  3. Krauth Márta, Nyilassy Tamara

GPS haladó

  1. Érdi Gábor, Érdi Anna, Érdi Mária, Érdi Gabriella
  2. Fazekas György, Fazekas Borbála Lotti

Az I. Veszprém Megyei bajnokság végeredménye

Egyéni kategória

  1. Végh Gábor (Megyei Bajnok 2008)
  2. Tölgyesi Tibor
  3. Bene Ildikó

Csapat kategória

  1. Szilágyi Péter, Szilágyi Szabolcs (Megyei Bajnokok 2008)
  2. Mészáros József, ifj. Mészáros József, Takács Ferenc
  3. Sánta Katalin, Hajdár László, Szabados Tamás, Lukácsi László, Zsigrai Győző

Mi is az a Tájékozódási tereplovaglás?

Sokan ismerik, de többen vannak talán azok, akik még nem hallottak róla. A tájfutáshoz hasonló sportról van szó annyi különbséggel, hogy itt lóval kell teljesíteni a pályát. A versenyzők kapnak egy térképet, amelyen fel vannak tüntetve a kihelyezett ellenőrző pontok, melyeket bóják jelölnek. Ezeket a térkép alapján meg kell keresni, majd a rajtnál kapott kartont a pontoknál található lyukasztóval ki kell lyukasztani. Az a versenyző nyer, aki az összes pontot megtalálja, és a legjobb idővel érkezik be a célba.

Ilyen versenyt először 1996-ban rendeztek Sümegen, Moór Sándor (Tapolcai Honvéd SE) javaslatára. Eleinte több helyszínen is voltak versenyek, Sümegen kívül Nemesgulácson, Egerben, illetve Szilvásváradon is. 2004 őszén Pécselyen is elkezdődtek a versenyek, illetve idén, 2008-ban Bakonykoppányban is megrendezésre került egy júniusi napon.