Nyitólap > Hírek >

X. Tájékozódási lovas terepverseny, Pécsely, Klára puszta

Nem elveszett emberek

2009 május 5, kedd

Tizedik alkalommal került megrendezésre Pécselyen a már hagyománynak számító Tájékozódási tereplovaglás. A tavalyi év óta bajnokság keretében zajlanak a versenyek, április 25-én a Csikós-lovasudvar adott otthont a második fordulónak.


Sánta Katalin

Rekord számú nevezéssel állhatott szembe a szervezőség, hiszen 55 lovas indult ezen a napon. Haladó csapat kategóriában 12, haladó egyéniben 5, kezdő csapatban pedig 2 rajtot számolhattunk. GPS kategóriában sajnos nem volt induló. A bajnokságba csak a haladó kategóriák számítanak bele.

Depó az erdőben - állatorvosi ellenőrzésen a későbbi második helyezett csapat

A pécselyi fordulón nem csak környékbeliekkel találkozhattunk, Zala-, Tolna-, sőt Pest megyéből is szép számmal jelentek meg lovasok. A verseny napjára ragyogó napsütést kaptunk, a szervezés is igényes, és nagyon jó volt, az egész rendezvény zökkenőmentesen zajlott le. A haladó pálya körülbelül 20 km volt 11, a kezdő 15 km-es, 8 ellenőrző ponttal, melyek jól megközelíthetőek voltak. A pálya teljesíthető volt, igaz az egyik pont olyan jól el volt rejtve (többünk szerint), hogy már 5 csapat kereste egyszerre, mire a területet átpásztázva megtalálta valaki.

A térkép nagyon részlet gazdag volt, ám sajnos már sok út nincs meg, esetleg új utakat csináltak, illetve a művelési formák is néhol megváltoztak. Kezdeményezés indult azonban egy tájfutó térkép készítésére is a környékről, egy kis összefogással remélhetőleg még idén elkészülhet.

A versenypálya útvonala csodálatos helyeken vitt végig, gyönyörű kilátás tárulhatott elénk egy-egy magasabb pontról mind a Pécselyi medencére, mind a Balatonra. A Balatonfelvidéki tájvédelmi körzet nagyszerű helyszínt adott a változatos domborzatával a rendezvénynek.

Idén bevezetésre került az állatorvosi vizsgálat is, ami annyit takar, hogy az egyik ellenőrző pontnál egy állatorvos megméri a lovak pulzusát, és ha az túl magas értéket mutat, akkor pihenőt szab ki. Erre a pálya második szakaszán, a 9-es pontnál került sor. A vizsgálat bevezetésére az állatok védelme miatt volt szükség, hiszen időre kell teljesíteni a pályát – tehát aki előbb beér a célba az összes megfogott ponttal, az nyer.

Korábban a szintidőt kellett minél jobban megközelíteni, azonban ez két éve megváltozott. Végül, aki elég ügyes, vagy kitartó volt az megtalálhatott minden bóját, és ha jó időben is ért be, az oklevél mellé kaphatott egy kis üveggel a Pécselyvölgyi Pálinkafőzde kínálatából.

A továbbiakban a bajnokság keretein belül még 5 forduló lesz ebben az évben, legközelebb június 20-án, Bakonykoppányban. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a továbbiakban, remélhetőleg egyre többen jönnek el, és mérettetik meg magukat ezen a minden korosztálynak, és minden stílusban lovaglónak való versenyen.

Eredmények

Haladó-egyéni

  • Tölgyesi Tibor (Pest megye)
  • Végh Gábor (Tolna megye)
  • Capári Róbert (Veszprém megye)

Haladó-csapat

  • Takács Ferenc, Polai Attila, ifj. Mészáros József, Mészáros József (Zala- és Veszprém megye)
  • Érdi Gábor, Érdi Anna, Érdi Mária, Hegyi József, Schindler Endre, Varga Kristóf (Veszprém megye)
  • Miklós Melinda, Kékesi György, Kollár Csaba (Pest megye)

Kezdő-csapat

  • Vászolyi Dóri Koncz Lili (Veszprém megye)
  • Dr. Németh Balázs, Mihálovics Zsófi, Mihálovics László, Pongrácz Patrícia, Véninger Tibor, Miklós Erika, Hant Mercédesz, Kovács Orsolya (Veszprém megye)