Nyitólap > Hírek >

Egyre több a lovas polgárőr

Magad uram

2009 január 20, kedd

A hazai lovastársadalom országszerte egyre több helyen segíti a közbiztonság fenntartását. Nemrégiben Debrecenben is szolgálatba álltak lovas polgárőrök.


A nagycserei erdőségekben (Bánk, Vekeri tó, Fancsikai tavak környéke) az utak ősztől tavaszig gépkocsival, vagy motorkerékpárral jórészt járhatatlanok, lóháton azonban nincs akadály. Szolgálatba állásuk után a lovas polgárőrök munkáját máris siker koronázta: fatolvajokat értek tetten, akik fűrészeiket is hátrahagyva, zsákmány nélkül menekültek el a tetthelyről.

Karcagu polgárőrök szolgálatban - önszervező erő

A bűnmegelőzés (falopás, betörések, illegális szemetelés) mellett a lovasok a környező tanyák idős lakóit is segítik – akár be is vásárolnak az öregeknek és lóháton viszik házhoz a szükséges élelmiszereket. A polgárőrök a délelőtti és a késő esti órákban járják az erdőségeket. A hat ló egyébként az egyik kertségi polgárőr tulajdonát képezi, ő fedezi takarmányozásukat is.

Országszerte egyre népszerűbb

Hasonló céllal alakult meg 2001-ben a Győr melletti Gyirmóton a lovas polgárőr alakulat a megyei és helyi polgárőrség anyagi és szervező támogatása mellett. Az ő feladatuk a megye túraútvonalain az illegális szemétlerakás megakadályozása, nád- és erdőtüzek jelzése illetve megakadályozása, a túraútvonalak környékén található nyaralóingatlanok betörés védelme. Miután a túraútvonalak nagy része a Fertő-Hansági Nemzeti Park védett területein kijelölt útvonalakon vezet kiemelt fontosságú feladat a természeti értékek védelme is.

A Karcagi lovas polgárőralakulat is komoly eredményeket ért el a fatolvajlás visszaszorításában: „Tavaly volt ebben az időszakban, hogy 80-90 fát loptak el egy éjszaka. Az idén csak néhány darabot” mondta Bérces Attila, erdész.

„Észrevétlenül tudnak bemenni olyan helyekre, ahová gépjárművel egyrészt lehetetlen bejutni, másrészt viszont nagy zajjal jár” mondta néhány éve Rigó Zoltán, a Karcagi Polgárőr Egyesület elnöke az RTL Klubnak.

A polgárőrök a nap minden szakában, így éjszaka is járőröznek, és szinte mindig akad dolguk. A lovas polgárőrök nemcsak a tolvajok elleni küzdelmet segítik. Lóháton juttatják el a segítséget a szinte megközelíthetetlen tanyákon élőkhöz is.