Nyitólap > Hírek >

Négy ló elpusztult, mert rossz tápot kapott

2007 december 5, szerda

Egy ló és négy póni elpusztult Francia Új Guineában, és sok másik időlegesen lebénult miután szennyezett tápot fogyasztottak.


A The Horse nyomán

Egy napon belül két különböző farmon is lebénultak és a hepatitis tüneteit mutatták a lovak. Mint kiderült, mindkét helyen ugyanazt a kereskedelmi forgalomban kapható lótápot kapták. A táp véletlenül salinomycinnel szennyeződött, ami egy ionofór, és a szárnyastápok gyakori alkotóeleme. A tápot előállító társaság, az északnyugat Franciaországbeli Le Gouessant november végén fedezte fel a hibáját.

Jean-Charles Oisel, a társaság szóvivője elmondta, hogy a gyár munkásai összekeverték a helyes HYPER 605 jelű összetevőt elkeverték a HYPER 605 SA jelű salinomycin tartalmúval.

Mindazonáltal a megbetegedett lovak vérvizsgálata, amelyet a párizsi Pasteur intézetben végeztek el, más méreganyagokat is kimutatott, vagyis több körülmény balszerencsés együttállása vezetett a tragédiához.

Az ionofór mérgezés ritka, bár a monensin, egy marhatápban használt ionofór több mérgezéses esetet okoz lovaknál, mint a salinomycin - mondta Monica Aleman, a kaliforniai egyetem állatorvosi oktatókórházának orvosa. - Leggyakrabban az okozza a problémát, amikor a lovak önhatalmúlag bemennek a takarmánytárolóba, és kiszolgálják magukat. A rossz zsákból.

A Le Gouessant Új Guineába küldött 15 tonnás lótápszállítmányát visszahívták, és megsemmisítették. Oisel szerint ez volt az első ilyen tévedés a cég 43 éves története során, hatására átalakítják az összetevők belső kódrendszerét.

Az életben maradt lovak állapota lassan javul.

Mi az az ionofór?

Olyan, viszonylag kicsiny hidrofób molekula, amely képes megkönnyíteni ionok átjutását lipid membránokon. A molekula kifelé hidrofób, ezért elsüllyedhet a kettős lipid rétegben, de a belsejében lehetnek poláros vagy akár ionos csoportok, amelyek meg tudnak kötni ionokat. Az ionofór molekulák zömét mikroorganizmusok termelik. Az ionofóroknak alapvetően két típusuk van: 1/ az ioncsatornaképzők, amelyek egymással kombinálódva csatornát képeznek a membránban, amelyen át ionok áramolhatnak, és 2/ mozgékony ionszállítók, amelyek azzal szállítják át az ionokat egy membránon, hogy egy komplexumot képeznek az ionnal és az átdiffundál a lipid rétegeken. Ilyen ionofórok például a gramicidin, a valinomicin, a vankomicin és a nigericin. Ioncsatornaképző ionofór vegyület az ölő T-sejtek által kibocsátott perforin is, amely a megtámadott sejt plazmamembránjában egy nagy csatornává áll össze, amin keresztül a sejt elveszti a saját anyagait. Ismeretesek azonban mesterséges ionofórok is.