Nyitólap > Hírek >

A remény hal meg utoljára - A lovas bázis helyére nemzetközi rehabilitációs intézet kerülhet

2007 november 22, csütörtök

Down-kóros gyerekek számára hoznának létre nemzetközi rehabilitációs intézetet Somogysárdon, az Országos Rendőr-főkapitányság egykori lovas bázisa helyén. A település önkormányzata már tárgyal a külföldi befektetővel - irja a Népszabadság.


Népszabadság, HVG

Amint azt korábban is írtuk, a felszámolt somogysárdi rendőrménes hatalmas, 40 százalékos munkanélküliséget hagy maga után a faluban.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) szerint a helyi önkormányzat jó eséllyel pályázik az ingatlan tulajdonjogáért. A kastély és a körülötte lévő mintegy hatvan hektáros terület már több érdeklődő figyelmét is felkektette.

Csikós Nagy Márton polgármester szerint az ajánlatok közül lényegében egy számít komolynak: egy osztrák- német-francia alapítvány vezetője kereste fel az önkormányzatot kora ősszel, s nagyszabású tervekkel állt elő. Az alapítvány - amelynek nevét a folyamatban lévő tárgyalásokra hivatkozva egyelőre nem kívánta elárulni - egy speciális, nemzetközi rehabilitációs intézetet hozna létre Down-kóros gyermekek számára.

A tervek szerint a telepen álló Sommsich-katélyt kibővítenék, alkalmassá tennék 750 gyermek elszállásolására, kezelésére, s a világ minden tájáról fogadnák majd itt hosszabb-rövidebb időre a Down-kórban szenvedő fiatalokat. A kastélyt körülölelő területen az alapítvány egy korszerű biofarmot alakítana ki, ahol az idősebb, 15-18 éves gyermekeket is bevonnák a munkába. A befektető hasznosítaná a területen lévő termálvizet is, sőt az istállókban - ha nem is egy egész ménest, de - legalább néhány lovat tartana, mert az állatoknak fontos szerep jut a gyerekek terápiája során. A polgármestertől megtudtuk, hogy az alapítvány tervei között szerepel egy kisebb hotel, panzió felépítése is, hogy a gyerekek szüleit, látogatóit el lehessen szállásolni.

Az, hogy a milliárdos tervekből megvalósul-e valami, legkorábban jövő tavasszal derülhet ki, hiszen most még az sem biztos, hogy a KVI valóban átadja az ingatlan tulajdonjogát az önkormányzatnak. Ezzel kapcsolatban kételyeket ébreszt, hogy sokan a telep bezárásakor is ingatlanspekulációra gyanakodtak.