Nyitólap > Lovas Bulvár >

Tájak, városok, emberek

Pakisztán táncoló lovai

2008 június 4, szerda

Pakisztán Punjab tartományában az ünnepélyek rendszeres fellépői a táncoló lovak.


Ezen a vidéken a Marwari fajtájú lovakat gyakran tanítják táncolni, és rendszeres fellépői a fesztiváloknak és esküvőknek. A tánc eredete a régi századok harciló kiképzésére nyúlik vissza, és lényegében az európai klasszikus lókiképzés megfelelője a térségben. Számos Marwari lovat csak erre a célra használnak, és átlagos emberek csak ritkán találkozhatnak velük.

Harci ló új szerepben

Maga a Marwari ló eredetileg harci ló volt, melyet gyorsaságra, fordulékonyságra és kitartásra nemesítettek - ezek a tulajdonságok a tánchoz is fontosak. Napjainkban indiában például lovaspólóhoz, vagy a lovasrendőrségnél alkalmazzák a fajtát.

A tánciskolában békés módszerekkel tanítanak - az kezdetekkor használnak csak pálcát, hogy irányítsák a lovat, a későbbiekben egy kötelekből font ostor csattintásával végzik az irányítást. Táncra jobbára kancákat tanítanak, a fekete és a szürke szinűek a legnépszerűbbek, mert ők legelegánsabbak.

A tánchoz zene is kell: a ritmust dobok adják, a zenét egy klarinét-szerű hangszer, valamint a ghunroos, ami lényegében sok kis csengő, összekötve. Ez utóbbiból a ló melső lábára is kötöznek, általában vörös szinűt. Ez akár a kiképzést is segítheti, mert sok esetben a ló is szemlátomást élvezi, hogy a mozgásával zenét tud előállítani.

A lovon sosem ülnek a tánc alatt, a kiképzője mellette áll, és ha kell segít a lónak.

A lovak táncra tanítása más kultúrákban is előfordul, bár inkább ritkaságnak számít, és nyereg alatt csinálják: egy táncoló ló mexikóból, valamint egy komplett diszkó, ugyanonnan.