Nyitólap > Hírek >

Gyakorlati képzés

Lovasíjászok történelemórán

2008 május 11, vasárnap

A felvidéki rendhagyó történelemórán szemléletesen bemutatták, hogy éltek és harcoltak a honfoglaló magyarok. Tudja Ön, mi az a szügyelő?


Az Új szó nyomán

POZSONY - Azt a szót, hogy szügyelő, bizonyára legtöbben még csak nem is hallották a deáki alapiskolások közül, ám a minap megtartott rendhagyó történelemórán saját szemükkel is láthatták. A helyi alapiskola sportpályáján ugyanis Rőth Imre lovasíjász, valamint Csillag nevű lova és segítőtársa, Bial Judit tartottak bemutatót a honfoglaláskori magyarokról.

Elsősorban eleink harcművészetét mutatták be, de őseink viseletéből, harci és használati eszközeiből is ízelítőt kaptak a gyerekek.

A szügyelőre visszatérve, ez egy fonott kötélféle szerszám, amelynek az a szerepe, hogy a ló szügyének feszülve és a nyeregkápához erősítve ne engedje a nyerget elcsúszni a ló hátán. Megismerhették a gyerekek a nyereg meg a kengyel szerepét, láthatták, mi az a zabla, amit ez esetben az ősmagyarok „totemállatainak” a sólyomnak és a párducnak a stilizált mása díszített. A történelemóra vezető témája a 9.-10. századi könnyűlovas harcmodor volt.

A Dunaszerdahely melletti Balázsfán élő Rőth Imre öt éve magánvállalkozásban járja a felvidéki magyar iskolákat Dunaszerdahelytől Rimaszombatig. „Arra szeretném felhívni a gyerekek figyelmét, hogy tudatosítsák, hova tartoznak, és mi az, amire büszkék lehetnek” – vallja. Azt is elárulta turistalátványosságként, fürdővendégeknek, szlovák nyelvű előadásokat is szokott tartani. "Hadd ismerjék meg a többségi nemzethez tartozó polgártársaink a valódi magyar történelmet, ne elferdített információk alapján ítéljék meg a magyarokat."

A hagyományápoló lovas megosztotta velünk egy elképzelését is: balázsfai otthonában, a Szedres tanyán (a nevet egykori kedvenc lováról kapta a tanya) gyerekekkel, fiatalokkal szeretne foglalkozni, megtanítani velük a „baranta” néven ismert ősi harcművészetet. „Ősi harcművészetre alapuló testnevelésórát is fel lehet építeni” – tervezget az ősmagyarokat életre keltő lovasíjász.