Nyitólap > Hírek >

37 évesen még mindig formában

Elmer Bandit, a csodaló

2008 augusztus 11, hétfő

37 év, 32 573 versenyen megtett kilométer, rengeteg bajnoki cím - Elmer Bandit kimagasló képességű ló. Pedig nem sokmilliós szülőktől származik, és nem lakik drága istállókban sem.


A Horsetalk nyomán

Elmer Bandit már befutott "tájló" volt az Egyesült Államokban, amikor 1980-ban az egyike lett annak az öt lónak, akik elsőként kerültek fel a sportág dicsőségtáblájára. A dicsőséget a szürke, felerészben arab herélt rengeteg versenyen elért sikerével érdemelte ki.

A missouri illetőségű ló története máig is tart. Folytatja a versenyzést, és idén, 37 évesen is beszáll gazdájával, Mary Anna Wooddal a tájlovas versengésbe.

Elmernek mostanára már fogytán vannak a fogai, és a csípőizülete sem a régi, de még mindig boldogan kel útra, hogy megnézze a vidéket, mondja Mary Anna. A ló, aki Independence városának szélén lakik, figyelemre méltó génekkel rendelkezik: eddig hivatalosan 32 573 kilométert tett meg versenyen.


Elmer és gazdája Kansasban, 2006-ban - Olivia Huddleston fotója

Anyja egy félig fajtatiszta quarter-horse, Mary Anna tulajdona volt, apja pedig egy három éves arab csődör. Elmer egy igazi 50 dolláros zugtenyésztett ló - ahogy gazdája mondja.

Elmer Bandit 1971 április 8.-án született, első versenyén 1976-ban indult. Akkoriban még Banditnak nevezték, aztán az évek múlásával egyre inkább másik neve került előtérbe.

A tájlovaglás versenyeken a versenyzőknek megadott idő alatt kell teljesíteniük a távot, melytől 30 perccel térhetnek el. A lovakat ezután pontozzák állapotuk és egészségük alapján. A bírák a pálya különböző pontjain is figyelik a versenyzőket, pontozzák a ló és a lovas viselkedését. Az összes ló a maximális százas pontszámról indul, melyből a bírák vonhatnak le a verseny során. Akinek a legtöbb pontja maradt, az lesz a győztes.

Elmer és Mary Anna általában 90 feletti pontszámot szokott elérni. Tavaly országos harmadikok és regionális másodikok lettek abban az osztályban, ahol indultak. Eddig 26-szor lettek nemzeti bajnokok.

A dinamikus páros általában évi 10 - 16 versenyen indul. Idén azonban csak nyolcon terveznek elindulni - ezek mindegyike során 100 km körüli távot kell megtenni egy hétvége alatt.

Mi teszi Elmert ennyire kimagasló versenyzővé? Talán az erős csontozat, a jó felépítés. Hamar kiderült, hogy erőssége az ügetés - kitartó, és képes akár 20km/órás sebességgel is ügetni - ennél a tempónál sok ló már vágtázik. És szeret is kirándulni.

"Szeretek kirándulni a vidéken. A lovam is szeret kirándulni a vidéken" mondja Mary Ann. Elmer egyébként félridegtartásban lakik, 12 másik lóval egy ménesben. Az, hogy ilyen jól tartja magát, nem kis részben köszönhető gazdájának, aki mindent megtesz, hogy a napi kétszeri etetés során elég tápanyagot kapjon. Szükség is van erre, hiszen a fogai szinte teljesen elkoptak már. Nem egy gyors evő: egy étkezés legalább 90 perc, de akár 3 óra hosszat is eltarthat. Gazdája mindig végigvárja, eszik - őrzi, nehogy a többi ló elkergesse a táplálékától.

"Sokszor szunyókálok, amíg eszik" mondja. "Van úgy, hogy annyi ideig tart számára a reggeli, hogy nem marad időnk a lovaglásra sem." Hétköznap délutánonként két középiskolás fiatal eteti őt. Az egyetlen táplálékkiegészítő amit kap, a bélflórájának egészségesen tartásában segít.