Nyitólap > Hírek >

Tutanhamon fáraó lovasbalesetet szenvedett

Vadászni veszélyes

2007 november 13, kedd

Tutanhamon fáraó korai halála eddig is sok találgatásra adott okot. Sokáig azt feltételezték, hogy meggyilkolták, de a legújabb vizsgálatok szerint nem - egy sivatagi vadászat során elszenvedett baleset következményeibe halt bele.


Az EPA nyomán

Úgy tűnt, fejbekólíntották egy nehéz tárggyal

A múmiát 1968-ban megröntgenezték, s a felvételen a koponya hátsó részén, alul valamiféle rendellenesség látszott, ez volt az alapja annak a vélekedésnek, hogy a fiatalembert hátulról a fejére mért ütéssel meggyilkolták.

Pedig csak egy egyszerű vérmérgezés

A fáraó múmiáján nemrégiben elvégzett CT felvételek viszont tovább árnyalták a képet. A felvételek azt is megmutatták, hogy a király többszörös, igen bonyolult combcsonttörést szenvedett közvetlenül a halála előtt. Azt feltételezték, hogy a sérülés elfertőződött, s a fiatalember vérmérgezésben halt meg. Ráadásul a két sérülés, a fejseb és a lábtörés egyszerre következhetett be.

"Nem gyilkolták meg, mint azt sokan sokáig feltételezték. Baleset áldozata lett, amikor a sivatagban vadászott. Kiesett a kocsiból, ez okozta lábtörését és fejsérülését, aminek következtében meghalt" - nyilatkozta Zahi Hawass egyiptomi régészeti főfelügyelő.

"Véleményem szerint halálos törés volt" - mondta Frank Rühli, a Zürichi Egyetem anatómiai intézetének munkatársa, aki részt vett a kutatócsoport munkájában. "A törés miatt elszakadt egy fontos ér, és nyílt seb keletkezett. Lovasoknál gyakoriak az ilyen balesetek. Antibiotikumok és műtét hiányában néhány nap alatt vérmérgezés, majd halál következhet be."

Nem is volt puhány

Korábban az volt a széles körben elterjedt nézet, hogy Tutanhamon egy széltől is óvott, törékeny csontú, beteges ifjú volt, ám a sírjában talált kocsi legújabb vizsgálata során kiderült, hogy az nem egyszerű temetési darab volt, amely arra szolgált, hogy megkönnyítse a király hosszú útját a túlvilágra, hanem a fáraó vadászatokon használt járműve, amelyen számos, a használat közben szerzett sérülés, kopás fedezhető fel" - nyilatkozta Nadia Lokma, a kairói Egyiptomi Múzeum munkatársa.