Nyitólap > Hírek >

200 lovat mentettek ki

Tűzvész Longmontban

2009 január 9, péntek

Több száz lovat fenyegetett Longmont állam északi részén a tűz. A lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy nem maradt idő az összes ló kimentésére.


A 9NEWS.com nyomán

"Boulder Megye lovas megye" mondta Lyenette Anderson, helyi természetvédelmi őr. "A tűz útjában számos nagy, és néhány kisebb istálló állt."

Amikor elterjedt a tűzvész híre, Carol Hiesterman azonnal a lovához sietett. "Ilyesztő volt" meséli. "A lovak pánikba estek. A szél rengeteg hamut, port sodort magával, látni is alig lehetett. Alig tudtuk a szállítók ajtajait nyitva tartani."

Hiestermannak sikerült kimenekítenie lovát a Longmonti vásártérre, ahol ideiglenes sátrakat állítottak fel az állatoknak. Közel 200 ló, vadszamár, és még néhány csirke is ezekben az istállókban töltötte az éjszakát.

A Joder Ranchon 52 ló lakott, és pont a sebesen közelgő lángok útjában állt.

"Nagyon, nagyon rémisztő volt. Mindent eltakart a füst, és a tűz csak jött lefelé a domboldalon" mondta Caroline Roy, az istálló vezetője.

Sikerült 45 lovat feltenniük a szállítókra, és Longmont biztonságába szállítaniuk. Nem sokon múlott: a tűz olyan gyorsan közeledett, hogy az egyik szállító alatt már lángolni kezdett a szalma, amikor indultak.

Hét lovat nem sikerült megfogniuk, mielőtt a lángok megérkeztek. "Korábban el kelett engednünk őket, mert felgyulladtak a bokszaik." mondta Roy. A lovaknak sikerült megmenekülniük a tűzből, megtalálták őket a 350 hektáros terület egy olyan részén, amit nem érintettek a lángok.

A terület összes istállójának van kiürítési terve tűz esetére. Eszerint a lovak szabadon engedése csak a legutolsó lehetőség, akkor kerülhet rá sor, ha a tűz miatt nincs más megoldás.

A lovak csütörtökön térhettek vissza lakhelyükre. "Mindent újra lehet építeni, a legfontosabbak, a lovak megmaradtak." tette hozzá Hiesterman.