Nyitólap > Hírek >

Bábolna távlovagló VB-t rendez jövőre

2007 december 13, csütörtök

Bábolnán rendezik 2009 szeptemberében a Távlovas Junior Világbajnokságot, így döntött a napokban Dubaiban a 70 tagországot tömörítő Nemzetközi Lovas Szövetség - tájékoztatta csütörtökön a távirati irodát a Bábolna Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatója.


A Sport Rádió nyomán

A távlovaglás Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, és az öböl-menti arab országokban népszerű leginkább, így innen várható a legtöbb versenyző - tette hozzá Rombauer Tamás.

A versenyben 160 kilométert kell megtenni, nagyon sok múlik a lovason, de még több a felkészülésen. A siker titka a lovak megfelelő nevelésénél kezdődik, nagy terhelést csak 6-7 éves kor után bírnak a négylábú sporttársak. A lovason kívül takarmányozási szakember, laboratóriumi háttér és állatorvos segíti a munkát.

A lovak a számukra maratoni távot állandó orvosi felügyelet mellett teljesítik, a versenyzőknek a pályán állatorvosi kapukon kell áthaladni, ezek biztosítják, hogy csak egészséges és fitt lovak tegyék meg a távot.

Bábolna eredményes pályázata többek között annak köszönhető, hogy négy éve folyamatosan szerveztek nemzetközi versenyeket és az sem mellékes, hogy a tavalyi világbajnokság győztes lovát Bábolnán tenyésztették, továbbá hogy itt van az európai arab lótenyésztés 200 éves hagyományokkal bíró fellegvára, a bábolnai (Shagya) arab lófajta hazája - hangsúlyozta Rombauer Tamás.

A Távlovas Junior Világbajnokságot legutóbb 2005-ben Bahreinben rendezték. A magyar trió a 120 kilométeres távon helytállt, csapatban 8. helyezést ért el.