Nyitólap > Hírek >

Támogatás a lósportnak

2007 október 29, hétfő

A ló és lovas zászlóshajó program keretében 2013-ig akár mintegy 26 milliárd forint támogatást nyerhetnek el az Új Magyarország fejlesztési terv operatív programjain pályázók.


A támogatások segítségével a lovas ágazat éves árbevétele az időszak végére elérheti a 600-800 millió eurót (150-200 milliárd forintot), az idei mintegy 200-300 millió euróról (50-75 milliárd forintról).

A program várható hatása, hogy a rendszeresen lovaglók száma öt év alatt a jelenlegi 60 ezerről 300 ezerre emelkedhet, a lovas létesítmények kihasználtsága pedig 20 százalékról 50-60 százalékra nő, valamint a lovas sportban szervezett formában résztvevők létszáma 2-3 szorosára emelkedik, míg a lovas ágazatban foglalkoztatottak létszáma megduplázódhat, és elérheti a 60 ezret.

Eddig a jó hír

Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár a fentiekhez még annyit fűzött hozzá, hogy a megnevezett összegek csak becsült keretösszegek, amelyek nincsenek elkülönítve, ám a különböző operatív programokban a lovas ágazat célrendszerei beleilleszthetők.

A támogatási operatív programok szerinti bontásban a Regionális operatív program (ROP) keretén belül 11,3 milliárd forint, a Társadalmi infrastruktúrafejlesztési operatív programon (TIOP) belül 2,1 milliárd forint, a TÁMOP-on belül 2,7 milliárd forint, a Gazdaságfejlesztési operatív programon (GOP) belül 0,3 milliárd forint, az Európai mezőgazdasági vidékfejlesztési alapon (EMVA) belül 9,2 milliárd forint pályázható meg.

(Forrás: Magyarország.hu)