Nyitólap > Lovas Bulvár >

Zebroid

2007 október 25, csütörtök

Afrikában gyakran keresztezik a zebrát más, háziasított lófélékkel, így a lóval, a szamárral és a pónival. A születendő utód testfelépítésében hasonlít a háziasított szülőjére, de részben csíkos.


Tenyésztésének fő oka, hogy - hasonlóan zebra felmenőihez - jobban viseli a száraz, meleg afrikai éghajlatot, mint a ló vagy a szamár, így könnyedén használható igavonásra, de gyakran lovagolnak is rajta. Charles Darwin, az evolúció-elmélet megalkotója két könyvében is megemlíti a zebroidot, rajta keresztül bemutatva azt, hogy az állatok, háziasításuk során, milyen alakváltozáson mehetnek át.

Európában legutóbb 2002-ben született Zebroid. Egy nőstény póni és egy hím zebra keresztezésének gyümölcse a Kruger nevű csikó, amely a Jean-Jacques Lefovre tulajdonában lévő, Franciaország keleti részében található állatkertben született.

Az ilyen hibridek neveit úgy képzik, hogy az apa fajtájának elejéhez hozzáteszik az anya fajtájának a végét. Például: Zebra csődör + ló (horse) kanca: zorse, Zebra csődör + póni kanca: zony.

Az állat külsejét tovább befolyásolhatja, ha a nem zebra szülő is mintás (lovak esetén pl. appoloosa). Ekkor ez a minta is megjelenhet az utódon.

(Forrás: [origo], Wikipedia)