Nyitólap > Vadlovak-dosszié >

A válság ellenére is megmentene harmincezer vadlovat

Lassabban készül a menedék

2009 március 4, szerda

Az elmúlt 50 év legsúlyosabb gazdasági válsága sem vette kedvét Madeleine Pickensnek, hogy harmincezer vadló számára menedékhelyet hozzon létre. Az eredetileg tervezettnél azért hosszabb időre van szüksége.


Az kvbc.com nyomán

Madeline Pickens, a texasi olajmilliárdos, T Boone Pickens felesége tavaly összel jelentette be, hogy örökbe fogadná a BLM által fogságban tartott mintegy harmincezer vadlovat.

Felajánlásának oka az volt, hogy a BLM nem tud ennyi állatot fogságban ellátni, és a gazdasági helyzet romlása miatt az örökbefogadási program segítségével sem sikerült gazdát találni számukra.

Mindazonáltal nem a gazdasági válság a fő oka a késlekedésnek. Washingtonban kormányváltás történt az év elején, a BLM pedig nem tud döntéseket hozni, amíg Obama elnök ki nem nevezi új vezetőjét. "Semmit sem tudok tenni, mert nincs senki, akivel tárgyalni tudnék" mondta Pickens egy AP-nek adott telefoninterjúban.


Vadlovak a pusztában - bizonytalan kilátások

"A kormányzat a válság megoldására koncentrál, és ez így van rendjén" folytatta. Rámutatott azonban, hogy terve 2020-ig 700 millió dollárt takarítana meg a kormányzatnak, hoszen nem kellene fizetniük a befogott vadlovak tartását.

Amíg sikerül tárgyalópartnert találnia, addig is keresi azt az egymillió hektáros területet, ahol létrehozhatná az egy nonprofit vállalkozás által irányított menedéket.

Mivel egymillió hektár kezelése nem egyszerű feladat, Pickens elképzelése szerint a terület nem lenne teljes mértékben magántulajdonban. A nyugati területek más birtokaihoz hasonlóan BLM kezelésben lévő területeket is bérelnének.

Ezzel a fő gond az, hogy azokat a területeket jelenleg szarvasmarhatartásra használják, de Pickens reméli, hogy meg tudja győzni a marhatartókat, hogy a szarvasmarhák és a vadlovak képesek együtt élni egymás mellett.