Nyitólap > Vadlovak-dosszié >

Az olvasó ír

Leölik a vadlovakat?

2008 október 9, csütörtök

Több olvasónk is jelezte, hogy egy levél kering az inteneten, miszerint 30000 vadlovat készül lemészárolni október végén az amerikai kormány, és most lehet ez ellen tiltakozni. Utánajártunk.


"Az Amerikai Egyesült Államok kormányzatának egyik szerve, a BLM kezelésében levő hatalmas területeken élő mustangok közül rengeteg, közel harmincezer példány leölésére készülnek. A tervet élesen támadó szervezetek, lovasok, állatvédők elérték, hogy az akció kezdetét többször is elhalasszák. A legutolsó határidő, amit sikerült elérni október vége." írja a körlevél, illetve megad egy linket, ahol tiltakozni lehet a mészárlás ellen.


Frissen befogott vadlovak. Fotó: www.wildhorsepreservation.com

Amint azt még július elején megírtuk, az amerikai földalap (U.S. Bureau of Land Management - BLM) nem bírja anyagilag a befogott vadlovak tartását. Korábban volt egy jól működő vadlóörökbeadási programjuk, mely során jelképes összegért bárki örökbe fogadhatott egy állatot. Ha háromszori felkínálás után sem akadt jelentkező az állatra, akkor azt bárki elvihette, akár vágóhídra is.

Az állatvédők azonban tavaly elérték, hogy a kongresszus megtiltotta a lovak vágóhídra szállítását az Egyesült Államokban. Ráadásul a gazdasági válság és az elszabadult takarmányárak miatt egyre kevesebben akarnak örökbe fogadni. Ezeknek hatására a BLM által ellátott lovak száma drámai emelkedésnek indult - jelenleg 33000 lovat tartanak karámokban, ami több, mint a szabadon élő példányok száma. Ezeken a lovak egy részét tervezik elaltatni, nem pedig a szabadon élőket.

A BLM teljes éves költségvetése 39 millió dollár, amiből 22 milliót fordít a lovak ellátására. Jövőre ez az összeg 26 millióra nő, miközben a teljes költségvetésük 37 millióra csökken.

A vadlovakat nem lehet szabadon engedni, mert a rendelkezésre álló területek nem képesek eltartani őket, örökbefogadni nem akarja őket senki, a további tartásukra pedig nincs pénz.

A BLM több megoldást is kidolgozott a helyzet hosszú távú megoldására - például a vadon élő példányok mesterséges meddővé tételét, ezzel csökkentve a szaporulatot. De a rövid távú problémára nem találnak megoldást. A levélben is megadott címen a BLM vár javaslatokat.

Sally Spencer, a BLM vadlóprogram-felügyelője szerint az eddigi válaszolók negyede támogatta az eutanáziát és/vagy a lovak eladását, fele ellenezte mindkét lehetőséget, további egynegyedük pedig ellenezte ugyan mindkét lehetőséget, de alternatív megoldást is javasolt, például a fentebb is említett születésszabályozást.

A kérdés tehát jóval bonyolultabb annál, hogy egy tiltakozással megmenthetünk 30000 lovat - ha nem altatják el őket, és minden marad a régiben, akkor hamarosan nem fognak elférni a karámokban, és pénz sem lesz az élelmezésükre.

Az amerikai vadlóhelyzetről részletesen a vadlovak dossziénkban olvashat.

Véleménye van? Megosztaná velünk? Írja meg!

Az amerikai vadlovakról

A lovakat az európai gyarmatosítók hozták be egykor Amerikába. Populációjuk napjainkban évente 15-20%-kal növekszik. Természetes ellenség nélkül gyorsan túlszaporodnak, ezért rendszeres időközönként csökkenteni kell a létszámukat. Pedig a mostani létszám töredéke a régi időkének: az 1900-as évek elején kétmillió vadló baragolt az államokban. Aztán 1930-ban az Egyesült Államok kormánya engedélyezte az eltávolításukat a mezőkről, melyekre szükségük volt a farmereknek a szarvasmarhák legeltetéséhez. A mészárlások következtében néhány éven belül 17000 alá csökkent az állomány. Velma Johnston kitartó, 20 éves küzdelme nyomán 1971-ben a kongresszus elfogadta a lovakat védő törvényt, és az állomány ismét növekedésnek indult.

Napjaink Amerikájában ötvenszer több szarvasmarha lakik, mint vadló. A szarvasmarhák által elfoglalt területek mellett igen kevés legelő maradt a szabadon élő állatok számára, és ez a terület is folyamatosan csökken. A konfliktust is ez okozza: szárazság idején - ami a sivatagos Nevadában elég gyakori -, a vadlovak behatolnak a szarvasmarhák számára elkerített mezőkre, és lelegelik azt.