Nyitólap > Vadlovak-dosszié >

A vadnyugat élő szimbólumai

2007 december 6, csütörtök

Az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata rendszeresen gyűjti be a területen vadon élő lovakat.


sportlo.hu összeállítás

Jelenleg 32 000 körülire tehető az egyesült államok földalapja (The Bureau of Land Management (BLM) ) által kezelt 261 millió hektáros területeken szabadon élő lovak száma.

1971-ben, közel két évtizedes küzdelem után a kongresszus megtiltotta a vadlovakkal szembeni embertelen bánásmódot, és számtalan védőintézkedést léptetett életbe, amelyek megakadályozták a befogásukat, és lemészárlásukat.

2004-ben viszont újra megváltozott a helyzet: a kongresszus elfogadott egy olyan határozatot, amely minden védettséget leszed azokról a 10 évesnél idősebb lovakról, amelyeket három alkalommal sikertelenül ajánlottak fel befogadásra. Ezek a lovak kivétel nélkül értékesíthetőek lettek.

Akkora felháborodást váltott ki ez a határozat, hogy 2005 májusában az alsóház helyreállította az eredeti törvényt. A felsőházban viszont mielőtt szavazásra kerülhet, először a bizottságoknak kell jóváhagyniuk. Ebben az esetben annak a bizottságnak, akinek a vezetője érte el a 2004-es módosítást. Most meg is akadályozta, hogy a kérdés szavazásra kerülhessen.

Jelenleg a befogott lovak jelentős része ismét vágóhidakra kerülhet.

Befogják az Új Mexikói vadlovakat

A Carson Nemzeti Erdő területe 20 és 70 közötti lóállományt képes eltartani, de körülbelül 60 és 100 közé tehető a szabadon élő állatok száma.

A befogott lovakat gyűjtőhelyekre szállítják, ahol befogadásra várnak. A körülmények ezekena helyeken messze nem ideálisak: november 26-án például amiatt pusztult el egy ló, mert nekirohant egy fém karámelemnek, és kitörte a nyakát, egy másikat pedig el kellett altatni, mert elesett, és elfertőződött a sebe.Hogyan fognak be egy ménest?

A lovakat helikopter segítségével kergetik a karám irányába, melynek bejáratához álcázott kerítéssel szűkítik le az utat. Amikor a ménes eléri azt a helyet, ahol a kerítés kezdődik, a befogó csapat elenged egy saját lovat, ami a ménes előtt a karám irányába vágtázik. Ennek a lónak a "hivatalos" megnevezése a Júdás ló, mert "elárulja" a ménest. A már amúgy is megzavarodott, és menekülési irányt kereső ménes követni kezdi a kieresztett lovat, ami a csapdába vezeti őket.

Amikor beértek a karámba, a lovak egymásba rohannak, és egymás hegyén-hátán összezsúfolódnak. A karámot rájuk zárják, a helikopter pedig indul a következő csoportért.