Nyitólap > Vadlovak-dosszié >

Kanadában tilos vadlovakra lövöldözni

2007 december 28, hétfő

Tilos csapdákat, fegyvereket és járműveket használni vadlovak befogásához Kanada Alberta államában a helyi kóbor állatokról szóló törvény megváltoztatása után.


A Canada.com / Edmonton Journal nyomán

Eilish Lemieux, az albertai fenttartható fejlődésért társaság szóvivője szerint azért változtatták meg a szabályozást, mert felmerült, hogy esetleg embertelenül bánnak a vadlovakkal. Az új szabályozás egyértelműen meghatározza, hogy milyen módszereket tilos használni a vadlovak befogása során.

Lövöldözni rájuk például tilos

Az albertai vadlovakért társaság elnöke, Bob Henderson elmondása szerint legalább 21 vadlovat lelőttek az elmúlt 3 évben. Henderson úr társasága nem ellenzi a vadlovak populációjának ellenőrzését, de jelenleg a tartományban összesen körülbelül kétszáz vadló él hatalmas területen szétszóródva, tehát nem valószínű, hogy a túlszaporodás problémája fennáll.

Szabadon értelmezik a törvényt

Hendersonék szeretnék a vadlovakat kivenni az elkóborolt állatok kategóriából, mert ez jelenleg lehetővé teszi mindenki számára, hogy lelője őket, ha magánterületre tévednek. "Szerintünk a lovak megérdemelnék a külön szabályozást" mondja.

A kormányzat álláspontja szerint viszont a lovak nem őshonosak a térségben, csak elvadult állatokról van szó.

Jelenleg úgy tartják, hogy az itt élő lovak egy része az 1900-as években használt bányalovak leszármazottja. Ennek ellentmond, hogy a vadlovak a térségben dokumentáltan jelen voltak már 1855-ben is.