Nyitólap > Vadlovak-dosszié >

Visszatelepítik Kínába a vadlovakat

2007 december 15, szombat

Az utolsó vadon élő Przewalski ló 40 éve tünt el. Most nemzetközi összefogással próbálják visszatelepíteni őket Nyugat-Kínába.


sportlo.hu összeállítás

A lovak visszatelepítése a mongóliai Góbi sivatagba a 90-es évek elején megkezdődött, és sikeresnek tűnik: 2005-ben 250-nél is többen vándoroltak szabadon az országban.

Most viszont arra a területre is szeretnék őket visszatelepíteni, ahol az utolsó szabad példányokat látták annak idején. A Kína Xinjiang tartományában található területre a visszatelepítési kísérletek már 2001-ben megkezdődtek. A sikeres visszatelepítés érdekében 2005 júniusában megállapodást kötött a kölni állatkert, a Xinjiang-i erdészet vadló központja (WHBC), és számos más szervezet.

A WHBC különböző állatkertekből átvett lovakból nagy saját állományt hozott létre 2000-re. 2001-ben kezdték meg a visszatelepítést a Kalameili Nemzeti Park (KNP) közel 17 000 négyzetkilométeres területén.

Napjainkban ezek a lovak még csak szezonálisan élvezhetik a szabadságot. Minden télen visszaterelik őket egy elkerített 20 hektáros területre, hogy megvédjék őket attól a közel 300 000 állattól (házilovak, birkák, tehenek, tevék, stb), amit a helyi nomád családok hajtanak keresztül a parkon telente.

A Przewalski lovakat nem engedik keveredni ezekkel az állatokkal. A fertőzések mellett a legnagyobb gondot az esetleges keresztezések jelentik a házilovakkal.

Elérni, hogy a lovak egész évben vadon élessenek, nem egyszerű feladat - közel 200 nomád család számára telente nélkülözhetetlen legelőt jelent a KNP területe.

A nomádokkal való egyeztetések mellett tovább folynak a kutatások is. Például annak a felmérése, hogy a szabadon engedett lovak magukra hagyva hogyan lesznek képesek túlélni a hosszú, hideg telet. Hogyan fognak táplálékot találni maguknak, ha versengeniük kell a nomádok állataival?

2006-ban a lovak GPS jeladóval felszerelt nyakörvet kaptak, és műholdról követték nyomon a mozgásukat. Ez segít a ménes mozgásának megismerésében, ami pedig segíthet a téli hónapokban elkülöníteni őket a háziállatoktól.

Hamarosan talán újra vadlovak fognak benépesíteni a területet.