Nyitólap > Ajánló > A ló ünnepe >

A Cadre Noir de Saumur Magyarországon

Egy megvalósult álom

2008 október 9, csütörtök

Jean-Pierre Debaere, a Budapesti Francia Intézet Igazgatója álma volt, hogy egyszer állomáshelyére elhozza saumuri Cadre Noir lovasiskola bemutatóját. Idén a Hungexpo segítségével az álom valóra válik.

A francia kezekbe került Hungexpo Zrt. megújulását egy nagyszabású rendezvénnyel kívánta megünnepelni. Itt volt tehát az alkalom az álom valóra váltására: a Cadre Noir az Equifest - A ló ünnepe fesztivál és kiállítás alkalmából lép fel először Közép-Európában a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

Megújulás és tradíció teremtés

A Hungexpo Budapesti Vásárközpontja megújulóban nemcsak tárgyi, hanem szellemi értelemben is. Erre jó alkalomként szolgál a Hungexpo Budapesti Vásárközpont megújulása, az új multifunkcionális G pavilon avató gálájának ünnepi programsorozata az Equifest, melynek mottója „Európa nagy lovas nemzeteinek és kultúráinak találkozása Európa szívében”

Miért pont a Cadre Noir díszelőadása fémjelzi a G pavilon avató gáláját? György Miklós, a Hungexpo vezérigazgatója szerint a Cadre Noir előadásában az elegancia katonai diszciplínával párosul. A katonai fegyelem, a sport, és a művészet együttesen van jelen. Emellett igazi kuriózumnak számít az ő jövetelük mivel Európában Franciaországon kívül eddig csak Hollandiában és Olaszországban léptek fel.


Jean-Michel Faure ezredes (Fotó: Hungexpo)

Kultúrák találkozása

Jacques Tholat, a Cadre Noir igazgatója a Francia Nemzeti Lovasiskola célját a lovashagyományok a lósport megismertetésén, a lovas képzésen, és a különböző sporteseményeken való részvételen túl, az értékek közvetítésének, megosztásának eszközeként definiálta melyre jó alkalmat nyújt a gála, mely reményei szerint társadalmi visszhangra is talál.

Az egyedülálló mintegy két órás produkció tizenhárom képből áll majd, melyet a finálé követ. 14 ló lesz látható a gálán, melynek kuriózuma, hogy egy olyan kiscsikó is látható lesz melynek ereiben magyar vér is csörgedez. A zenés műsorban látható lesz akadémikus lovaglás, föld feletti járásmód és iskolaugrások is. „Ezeket természetesen részletesen kommentáljuk is majd az előadás során” - mondta Jean-Michel Faure ezredes, a Cadre Noir vezető lovasa.

A minőség, az elegancia, és a klasszikus zene hármasa szolgálja a ló és lovasának teljes összhangját. Utóbbit Cristian Ciuca vezényletével a tavaly volt 100 éves Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar szolgáltatja majd az előadás során.

„A zenei adaptáció a ló mozgásához igazodik” mondta Christian Ciuca, az Ensemble Instrumental de Paris karmestere, alapítója, és művészeti vezetője. A programban felhangzik Bizet Carmenje, Brahmstól a magyar táncok, Strausstól a Kék Duna keringő, és a Radeczky induló.

Az eseményről a Magyar Televízió közvetít, melyet decemberben láthat a nagyközönség.

A kiállítás részletes programját itt találja meg.