Nyitólap > Ló és egészség > Betegségek >

Emlőmirigy daganatok kancáknál

Ritka, de halálos

Emlődaganatok igen ritkán fordulnak elő kancáknál. Jelenleg mindössze 9 publikált esetről tudunk, melyek összesen 15 lovat érintett. Ezekben az esetekben egy kivételével mindenhol rosszindulatú daganatról volt szó. A vágóhídi statisztikák szerint az emlőrákos esetek 0,11 és 1,99% között mozognak.

Az Equine Disease Quarterly nyomán

A néhány publikált esetnek számos közös vonása van. A kancák emlőmirigyei kemények voltak, fájtak, fekélyesedtek, és/vagy gennyes folyadék folyt belőlük. A klinikai tünetek néhány hét vagy hónap alatt fejlődtek ki. A lovak életkora 12 és 21 év között változott. A kezdeti diagnózis általában emlőgyulladás volt, melyet antibiotikumokkal és gyulladáscsökkentőkkel kezeltek, melyek átmeneti javulást ugyan eredményeztek, de a tünetek később minden esetben kiújultak.

A Kentucky Egyetem élőállat járványközpontjában 1994 és 2008 márciusa között 11 emlődaganatos esetet diagnosztizáltak. A legtöbb esetben halott szövetet tudtak csak vizsgálni, de néhány esetben élő szöveten is módjuk volt végezni a vizsgálatokat. Bár mind a 11 eset rosszindulatú volt, az állat halálát minden esetben a szövődmények okozták. A kórtörténetben gyakran szerepelt fogyás, depresszió, és a laboratóriumi vizsgálatok sok esetben azt mutatták, hogy más szervekre is áttevődött a daganat - leggyakrabban a májra és a vesére. Az esetek több mint felében szemmel látható és/vagy mikroszkóppal megfigyelhető nyomai voltak a daganat más szervekre történt áttételeződésének. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az emlőrák a lovaknál általában rosszindulatú, ami az állat hosszú távú túlélési esélyeire nincs jó hatással.

Az emlődaganat diagnosztizálása az emlőszövet mikroszkópos vizsgálatával történik. A legtöbb daganatos károsodásnak van gyulladásos része, fekélyes területekkel, emiatt más módszerekkel általában félrevezető diagnózist kapunk. A vizsgálathoz a gyulladt rész közeléből érdemes mintát venni, mert a gyulladt részből vett minta sokszor nem tartalmaz elég daganatos sejtet a pontos diagnózishoz.

A javasolt kezelés emlődaganat esetén a kanca emlőinek teljes eltávolítása. A kór lehet, hogy kezdetben csak az egyik emlőn jelentkezik, de gyorsan átterjed a másikra is. Sajnos, mire a vizsgálatokra sor kerül, és a kezelést elvégzik, az áttételeződés más szervekre már nagy valószínűséggel megtörtént. Számos kanca átmenetileg meggyógyul a kezelés után, de aztán vagy a beavatkozás helyén újul ki a daganat, vagy áttételeződés jelei mutatkoznak - például nyirokduzzanat, fogyás, vagy rossz közérzet. Sok kancát elaltatnak a rossz diagnózis következtében. Ha egy kancának emlőgyulladása van, és nem reagál az antibiotikumokra, az emlődaganatot is érdemes megfontolni, mint lehetséges diagnózist.