Nyitólap > Ló és egészség >

Betegségek


Implantátum légzési problémákkal küzdő lovak számára
2008 december 1, hétfő
A New York-i Cornell Állatorvosi Egyetem és az ohioi Youngstown Állami Egyetem Biológiai Tudományok tanszékének közös kutatása során kifejlesztettek egy emberek és lovak számára is hasznos légzésritmus-szabályozót.

Tetszetős mutáció
2008 július 22, kedd
A Svédországi Uppsala Egyetem kutatói megtalálták azt a mutáns gént, ami először szürkévé, majd fehérré fakítja a lovakat. Az összes fehér ló őse egy 2500 évvel ezelőtt élt kanca. Vagy csődör. De az biztos, hogy bőrrákra jók az esélyeik.

Emlőmirigy daganatok kancáknál
2008 július 7, kedd
Emlődaganatok igen ritkán fordulnak elő kancáknál. Jelenleg mindössze 9 publikált esetről tudunk, melyek összesen 15 lovat érintett. Ezekben az esetekben egy kivételével mindenhol rosszindulatú daganatról volt szó. A vágóhídi statisztikák szerint az emlőrákos esetek 0,11 és 1,99% között mozognak.

A szívzörej és a teljesítmény
2008 május 13, kedd
526 versenyző telivér ló bevonásával végzett vizsgálat eredménye szerint azon állatok, amelyek szívbillentyűi nem zárnak tökéletesen, nem teljesítenek rosszabbul egészséges társaiknál.

A herpeszvírus válfajai
2008 február 21, csütörtök
Mindössze egy aminosav az eltérés a lóherpesz-vírus náthát, és életveszélyes idegi rendellenességet okozó változatai között. Mindkét változat vetélést okoz, leghelyesebb tehát megelőzni.

A gyomorfekélyről
2008 február 12, kedd
A versenylovak 90%-a előbb-utóbb gyomorfekélyt kap, de a hobbilovak kétharmadát is fenyegeti ez a probléma. Mitől alakul ki, és hogyan kezeljük? Utánajártunk.

Appaloosa éjszakai vakság - segít a génterápia?
2007 november 23, péntek
Kutatások összefüggést találtak az Appaloosa lovak mintázata és az éjszakai vakságra való hajlama között.

A kólika megelőzése
2007 szeptember 11, kedd
A kólika megletősen rövid idő alatt a ló életét is követelheti. Gyors és pontos felismeréssel, illetve a szakképzett orvosi segítséggel növelhető a felépülés esélye.

A stressz
2007 szeptember 4, kedd
A versenyszezon rendkívül megerőltető mind a ló, mind pedig lovasa számára. Pedig a szezonnal együtt járó stressz már egyszerű módszerekkel is jelentősen csökkenthető.