Nyitólap > Ló és egészség > Betegségek >

A szívzörej és a teljesítmény

526 versenyző telivér ló bevonásával végzett vizsgálat eredménye szerint azon állatok, amelyek szívbillentyűi nem zárnak tökéletesen, nem teljesítenek rosszabbul egészséges társaiknál.

A Horsetalk nyomán

Dr. Lesley Young suffolky ló-kardiológus által vezetett kutatás azt az elméletet vizsgálta, hogy azok a lovak, melyeknél a szív egyes részeit elválasztó "szelepek", a szívbillentyűk (ezek biztosítják, hogy a vér csak egy irányba haladhasson), rosszul zárnak, és emiatt a vér kismértékben visszafelé is tud folyni, gyengébben teljesítenek azon társaiknál, akiknél ez az elváltozás nem áll fenn.

A billentyűk működésével kapcsolatos szívzörejek gyakoriak a versenylovaknál, de a teljesítményre gyakorolt hatásukat eddig még senki sem vizsgálta.

A kutatásban részt vevő 526 telivér mindegyike sík és akadálypályán is futott, 1000 és 6400 méteres távokon.

A lovakat kardiológiai vizsgálatoknak vetették alá, hogy megállapítsák a szívzörejek jelenlétét és súlyosságát. Ezután összehasonlították a lovak teljesítményét.

A kutatók úgy találták, hogy a szívzörejek gyakorisága jelentősen eltért a különböző versenytípusokban, de nem találtak összefüggést ezek megléte és súlyossága, valamint a versenyteljesítmény között.

Az eredmények azt mutatták, hogy se a billentyűanomália, sem a szívzörejek nem csökkentették a ló Timeform értékét. Ez az érték a britt versenylovak minőségének mérésére létrehozott mérőszám.