Nyitólap > Ló és egészség > Betegségek >

Stressz

A versenyszezon rendkívül megerőltető mind a ló, mind pedig lovasa számára. Pedig a szezonnal együtt járó stressz már egyszerű módszerekkel is jelentősen csökkenthető.

A stressz a versenyző egyik legnagyobb ellensége, következményei pusztítóak lehetnek. A lóra gyakorolt hatása nagyban függ a ló egészségi állapotától, a kiváltó esemény hosszától, illetve attól, hogy milyen korábbi tapasztalatai vannak a kiváltó eseménnyel kapcsolatban.

Az utazás, új helyre költözés és az ismeretlen lovakkal való találkozás képesek a leginkább stresszelni a lovakat. A megszokott környezetből való kiszakadás gyomorfekélyt, hasmenést, légúti megbetegedéseket, kiszáradást, és végül is gyenge teljesítményt okozhat.

Az egészséges lovat kevésbé viseli meg

Gondos tervezéssel minimálisra csökkenthetők a stresszel összefüggő megbetegesedések, és növelhetők a versenyző esélyei egy eredményes szezonra.

A stressz csökkentésére rengeteg lehetőség van, de a betegségek megelőzésének legegyszerűbb módja a lovak rendszeres védőoltása. A védőoltás az alapja mindenféle betegség megelőzésének, és a legfontosabb dolog azok számára, akik gyakran utaznak és keverednek ismeretlen lovakkal.

Csak a védőoltásokkal lehet felkészíteni a ló szervezetét a lehetséges fertőzésekkel szemben. A versenylovak általában többfajta oltást igényelnek, mint a kert végében tartott házikedvencek, mivel nagyobb veszélynek vannak kitéve. Érdemes azok ellen a betegségek ellen is oltatni a lovat, amelyek azon a helyen fordulnak elő, ahol a versenyt rendezik. A védőoltás mindig sokkal olcsóbb, mint a beteg ló gyógyítása.

Minden védőoltást legkésőbb 6 héttel a versenyszezon kezdete előtt be kell adni, hogy az összes esetleges mellékhatás (láz, izomfájdalom, étvágytalanság, depresszió) időben elmúljon.

Sokan hiszik, hogy a védőoltás azonnali teljes védelmet biztosít, valójában 2-4 hétre van szükség a védettség kialakulásához. Ráadásul, ha a ló először kapja meg az oltást, akkor 2-4 hét múlva a szervezet védekezőképességének megerősítéséhez ismételt oltásra lesz szükség.

A lószállító

A szállítóban való utazás önmagában is rendkívül kimerítő a lovak számára, de a mód, ahogyan utaznak, csökkentheti vagy növelheti is a stresszt.

Ha a lószállítóban megoldható, hagyjuk, hogy a ló válassza ki, merre szeretne nézni utazás közben. A legtöbb ló ha hagynák, hátrafelé nézne utazás közben.

Ismert dolog, hogy a lószállítóban elszenvedett stressz fogékonnyá teszi az állatot légzőszervi megbetegedésekre. A lovak nem tudnak a szájukon keresztül lélegezni,levegőhöz csak az orrukon keresztül jutnak. Ebből kifolyólag erősen ellenjavalt felkötni a ló fejét szállítás közben - ez megakadályozza a lovat hogy kitisztítsa a tüdejét a szennyeződésektől. Kutatások igazolják, hogy a felemelt fej korlátozott mozgási lehetőségekkel károsítja az immunrendszert.

Érdemes gondosan megtervezni az útvonalat. Előnyös lehet a verseny előtt legalább 1 nappal megérkezni - ez időt ad a lónak megnyugodni a verseny káosza előtt.

Az utazás alatt 4-6 óránként pihenőt kell tartani. A pihenő alatt kínáljuk meg a lovat vízzel. Sok ló ilyenkor nem hajlandó inni, de az ismerős edényből kínált víz is nyugtató hatású lehet. A megálló jó alkalom a ló állapotának felmérésére, illetve lehetőség számára a vizelésre. (A herélteknek ki kell tudniuk nyújtózni a vizeléshez.)

Ha megoldható, vigyünk magunkkal vizet otthonról. Ez jól jöhet, ha a ló válogatós, és nem izlik neki a helyi víz.

Kólika

A gyors változás kólikát okozhat, ezért fontos, hogy a ló jó minőségű abrakot kapjon - ezzel jelentősen csökkenthető ez a veszély.

A lovak sok tekintetben olyanok, mint a kisgyermekek - napi rutinra és ismerős környezetre van szükségük. Minden eltérés a a normális tevékenységektől stresszhez vezet. Az utazás napja nem a legjobb alkalom a lószállítóval való ismerkedéshez! Átgondolt tervezéssel a ló és a lovas nyugtalansága és izgalma is csökkenthető.