Nyitólap > Ló és egészség > Betegségek >

A gyomorfekélyről

A versenylovak 90%-a előbb-utóbb gyomorfekélyt kap, de a hobbilovak közel kétharmadát is fenyegeti ez a probléma. Mitől alakul ki, és hogyan kezeljük? Utánajártunk.

A gyomorfekélyt az okozza, hogy a túl sok gyomorsav kimarja a gyomor falát. Az emberi változattal ellentétben lovaknál baktériumok nem játszanak közbe a kialakulásánál. A lovak bélrendszere a rendszeres és gyakori táplálkozásra van tervezve, mivel gyomruk folyamatosan termeli a savat, ha ritkán kapnak enni, nincs, ami lekösse azt.

A ló gyomra két részből áll: az alsó rész mirigyei termelik a savat, és védve vannak a kimaródástól, a felső rész viszont a gyomor tartalmának összekeverésére szolgál, és jóval kevésbé ellenálló. Leggyakrabban itt alakul ki a fekély.

Veszélyeztetettek

A gyomorfekély leggyakrabban az ember miatt alakul ki - az istállós tartás önmagában is kialakulásához vezethet: ha a ló naponta kétszer kap enni, a gyomorban hosszú ideig semmi nincs, ami lekötné a savat.

A stressz szintén növeli a fekély kialakulásának valószínűségét. Előfordult már, hogy az általános kiképzés során mindössze 5-6 nap alatt kialakult fekély. Ismeretlen lovak csoportjába való beilleszkedés, kimerítő edzés, a rendszeresen adagolt gyulladáscsökkentő szerek mind-mind kockázati tényezők.

A gyomorfekélynek nincsenek látható tünetei, csak egyéb jelzésekből jehet rá következtetni: a rossz étvágy, visszaesett teljesítmény, csúnya szőrzet lehetséges jelzések. Súlyosabb esetekben fogcsikorgatás is lehet jelzés, de kólika is lehet tünet.

A legjobb a megelőzés

A gyógyítás és a megelőzés módszerei jobbára azonosak: ha csak lehetséges, a ló akkor szénázhasson, amikor kedve van hozzá. A környezeti problémákat is rendezni kell - esetleg más lovakkal való kapcsolata szorul javításra, de érdemes a "munkaköri leírását" is átnézni, nem lehet-e néhány változtatással kevésbé stresszessé tenni számára a napot. Az istállózott lovaknak is lehetővé kell tenni, hogy találkozhassanak más lovakkal. Sok ló örül, ha kap egy labdát a boxába, amivel elfoglalhatja magát.

Gyógyszerek használata első hangzásra jó ötletnek tűnhet, de legfeljebb akkor ajánlottak, ha a kialakulásért felelős tényezőket nem lehet kiktatni - például egy sűrű versenyszezon alatt. Ezeket a szereket napi 6-12 alkalommal kell beadni a lónak, a táplálékba kevert változatoknak pedig nincs értelme: ezeket akkor kapná a ló, amikor a táplálék amúgy is leköti a savakat.

Gyomorfekély gyanúja esetén egy szakképzett állatorvossal érdemes konzultálni a legjobb gyógymód megtalálása érdekében.